Бивш университетски преподавател, впуснал се в политиката, Тиери Боде разтърси

...
Бивш университетски преподавател, впуснал се в политиката, Тиери Боде разтърси
Коментари Харесай

Тиери Боде - холандският политически денди с популистки акцент

Бивш академични учител, впуснал се в политиката, Тиери Боде раздруса холандския политически пейзаж, когато извоюва в сряда смайваща победа на районните избори и направи своята партия най-важна в Сената.

Този 36-годишен фен на лиричните монолози, изпъстрени с цитати от класиците, е финален в поредицата пламенни популисти, нахлули с гръм и тропот на политическата сцена в Холандия.

Формацията, която оглавява - Форум за народна власт (ФД), стана същинска политическа партия през 2016 година и влезе в долната камара по време на последните парламентарни избори през март 2017 година

Боде, с френско-индонезийски генезис, употребява елегантната си физика, съчетана със мощно наличие в обществените мрежи, с цел да заглади ъглите на своята недвусмислена политическа визия: ФД е настроена против имиграцията, евроскептична и климато-скептична мощ наред с други партии от европейската популистка десница.

Доктор по право, роден на 28 януари 1983 година в Хемстеде покрай Амстердам, Боде показва напълно обширните си типичен знания в победната тирада от сряда, в която загатна " совата на Минерва " (римско сходство на Атина, древногръцката богиня на мъдростта и науката, постоянно изобразявана с една сова, олицетворяваща философията).

" Политически денди "

Без да крие антиимигрантските си позиции, Тиери Боде не употребява обаче антиислямистката реторика на своя политически противник - депутата екстремист Герт Вилдерс, водач на Партията на свободата, изгубила част от местата си в сената.

Посланието на Вилдерс " просто не намира толкоз мощен отзив, както преди ", разяснява Пепейн Бергсен, шеф на консултантското сдружение " Флинт Глобал ".

" Боде съумя доста добре да разшири обсега на това обръщение, трансформира го в популистки манифест " ; съумя също да открадне по малко гласоподаватели от десноцентристката партия на премиера - НПСД, и от левите прогресисти в " Демократи-66 ", отбелязва специалистът.

Звездата на Тиери Боде изгря през 2017 година, когато неговият Форум за народна власт завоюва две места в долната камара на Народното събрание. Преди това го познаваха като създател на редица книги, измежду които " Ойкофобията - страхът от самия себе си ": основна тематика за популистите, свързвана с възобновяване на държавата-нация.

Боде се показва в Инстаграм и Туитър за човек, предан на културни занимания като шахмата и пианото. Медиен звук провокира неотдавна фотография, на която политикът театралничи край един басейн гол, прикрил с ръка гениталиите си. Тогава му излезе прякорът " политически денди ".

Той си навлече и рецензии с това, че се показваше в компанията на противоречиви персони. Някои го разказват като европейския телегеничен облик на популистката политика, водена от американския президент Доналд Тръмп.

" Популистка ракета "

Боде обявява по-специално познанството си с английския ултраконсервативен полемист Майло Янопулос, възпяващ национализма на белите в Съединени американски щати и обществено жигосан неотдавна поради мненията му във връзка всеобщите убийства в джамии от новозеландския град Крайстчърч.

На други фотоси Боде театралничи с английския политик Борис Джонсън, бранител на Брекзит, също и с " наставника " си Роджър Скрутън - английски мъдрец с намерено антиислямистки възгледи, подкрепящ унгарския министър председател популист Виктор Орбан.

Освен това Боде прикани за по-тесни връзки с Русия, проявявал се е и с оспорвани мнения за равенството сред мъже и дами.

Докосна обаче и една струна в душата на холандското общество, фамозно със своята приемливост, само че разграничено по въпроса за интеграцията на чужденците. " Гласувам за Боде, тъй като не е толкоз нападателен към мюсюлманите като Вилдерс ", декларира стара жителка на Утрехт, станал в понеделник сцена на " може би терористично " клане.

Според Берт Вагендорп, наблюдаващ от авторитетния ежедневник " Фолкскрант ", Боде се вписва в политическата традиция, водеща началото си от Пим Фортейн, погубен преди 17 години.

" Боде е третата степен на холандската популистка ракета, изстреляна от Пим Фортаун през 2002 година, получила мощен подтик от Герт Вилдерс и пратена в този момент на Луната от Боде ", написа той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР