Бивш студент, завършил следването си, беше признат за виновен от

...
Бивш студент, завършил следването си, беше признат за виновен от
Коментари Харесай

Бивш студент в САЩ беше признат за виновен в шпионаж в полза на Китай


Бивш студент, приключил следването си, беше приет за отговорен от американски съд в събиране на сведения за учени и инженери в Съединени американски щати, които имат знания в региона на аерокосмическите и други технологии, съобщи Асошиейтед прес.

Съдебните заседатели във федерален съд в Чикаго признаха 31-годишния Цзи Чаоцюн за отговорен по обвиняване, че е работил като сътрудник на китайското министерство на държавната сигурност (МДС), с цел да шпионира в Съединени американски щати, както и че е дал погрешна информация пред американските управляващи, акцентирайки в формален документ, че в никакъв случай не е имал контакти с непознати служби.

Съдебните заседатели, които в два дни по шест часа обсъждаха дали да го признаят за отговорен, оправдаха Цзи по две други обвинявания, че преднамерено е излъгал при кандидатстване да стане резервист в американската войска, заяви вестник " Чикаго трибюн ".

Цзю, китайски жител, който е в ареста от задържането си през септември 2018 година, не сподели никаква външна реакция при оповестяването на решението на правосъдните заседатели.

Засега няма планувана дата за произнасянето на присъдата. Цзю е застрашен от до 10 години затвор.

Според обвиняването малко преди да дойде в Съединени американски щати през 2013 година, с цел да учи инженерни науки в Илинойския механически университет в Чикаго, бил посетен от сътрудници на МДС.

След като се прибрал в Китай за зимната почивка, уточни американската прокуратура, той бил поканен на ресторант от вербовчиците си от МДС, където му обезпечили великодушна почерпка за тяхна сметка. Впоследствие му бил препоръчан строго конфиденциален контракт, при сключването на който той се заклел във честност към идеята на министерството и се съгласил да " посвети остатъка от живота си на държавната сигурност ", показва обвиняването.

Той събрал сведения за осем американски жители, всички те - от Тайван или Китай, с кариери в научния и софтуерния бранш, в това число за няколко с знания в региона на аерокосмическите технологии, съобщи прокуратурата. Седем от тях работели за компании подизпълнители в областта на защитата в Съединени американски щати.

Той изпращал докладите на вербовчиците си в архивиран прибавен файл с име " въпроси за междинния изпит ", сподели прокурор Бари Джонас.

През 2016 година година, откакто се дипломирал от Илинойския механически университет, Цзю се записал в запаса на американската войска по стратегия за набиране на чужденци, притежаващи умения, които са скъпи за националните ползи на Съединени американски щати.

В заключителната си защита юристът на китайския жител съобщи, че клиентът му не е откраднал никакви държавни секрети, а единствено е събирал данни, каквито в интернет против възнаграждение може да откри всеки, който желае да събере информация за съседа си или за човек, с който желае да излиза на интимни срещи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР