Бивш шеф на ЕП ще е дипломат №1Педро Дуке (55

...
Бивш шеф на ЕП ще е дипломат №1Педро Дуке (55
Коментари Харесай

Космонавт става министър в Испания

Бивш началник на Екологичен потенциал ще е посланик №1


Педро Дуке (55 г.) – първият испански космонавт, влиза в новото държавно управление на страната, той ще дава отговор за науката, нововъведенията и университети, заяви Би Би Си.

Дуке полита за пръв път в Космоса през 1998 година в границите на задача на НАСА, а за последно – през 2003 година, когато е част от задача на Международната галактическа станция. Инженер по аеронавтика и татко на три деца, Дуке и сега има статут на настоящ космонавт.

Премиерът социалист Педро Санчес още не е оповестил публично имената на бъдещите си министри. Той бе определен на поста в петък, когато Народното събрание гласоподава избор на съмнение на консервативното държавно управление на Мариано Рахой, иницииран от левицата поради присъдите за корупция против някогашни функционери на десницата. За гласуването на вота Санчес съумя да събере поддръжката на 6 по-малки партии. Социалистите имат 1/4 от депутатите в Народното събрание.

Санчес, който самичък се дефинира като феминист, възнамерява да повери множеството министерски кресла на дами. Представителки на нежния пол ще получат вицепремиерски пост, а също и основните ресори стопанска система и финанси, оповестяват испански медии.

Кармен Калво – някогашна министърка на културата, ще бъде заместничка на Санчес и министърка на равенството. Мария Хесус Монтеро – екссъветничка в управата на област Андалусия, става финансист №1. А Надя Калвино, която от 4 години дава отговор за ръководството на бюджета на Европейски Съюз, ще е министърка на стопанската система.

Дипломацията е поверена на Жозеп Борел – някогашен ръководител на Европейския парламент.

Днес Рахой (63 г.) разгласи, че слиза от политическата сцена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР