Бившият лидер на Гордите момчета Джоузеф Бигс беше осъден на 17 години за бунта в Капитолия на САЩ

...
Бивш лидер на крайнодясната група Горди момчета беше осъден на
Коментари Харесай

Бивш лидер на крайнодясната група "Горди момчета" беше осъден на 17 години затвор за ролята си в щурма на Капитолия на САЩ, като част от неуспешен опит за отмяна на изборната победа на президента Джо Байдън през 2020 г.

Присъдата за Джоузеф Бигс, 33, бележи втората най-дълга присъда затвор, произнесена за всеки, участвал в бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Бигс, заедно с трима други членове на Гордите момчета, беше признат за виновен в бунтовна конспирация и други престъпления през май.

Преди производството в четвъртък Бигс се извини за действията си на 6 януари, плачейки, докато молеше за снизхождение, за да остане с дъщеря си, която според него е била жертва на сексуално насилие.

„Бях съблазнен от тълпата и просто продължих напред. Любопитството ми надделя“, каза Бигс за 6 януари. „Аз не съм терорист. Нямам омраза в сърцето си.“

Повече от 1106 лица бяха обвинени във връзка с бунта в Капитолия, при който поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в седалището на законодателния орган на САЩ в опит да попречат на мирното предаване на властта. Приблизително 597 са осъдени и осъдени.

Стюарт Роудс, основателят на Пазителите на клетвата, друга крайнодясна група, преди това беше осъден на 18 години затвор по отделно бунтовно дело за заговор. Подбуднически заговор — създаден съгласно закон от епохата на Гражданската война — прави престъпление заговорът да се противопостави на правителството със сила.


Съподсъдимите на Бигс Закари Рел, Енрике Тарио и Итън Нордиан все още не бяха осъдени, след като също бяха осъдени за бунтовнически заговор. Присъдата на Рел се очакваше по-късно в четвъртък.

Петият член на Proud Boys, Доминик Пецола, беше оправдан за бунтовнически заговор през май, но беше осъден по други сериозни обвинения.

Въпреки че 17-годишната присъда на Бигс е дълга за дело от 6 януари, американският окръжен съдия Тимъти Кели в крайна сметка избра лишаване от свобода под обичайните указания за присъди. Освен това беше много по-малко от 33-годишния затвор, поискан от федералните прокурори.

Кели каза в четвъртък, че не се е „опитвал да сведе до минимум насилието“, случило се на 6 януари. Но той каза, че събитието не е сравнимо със събитие с масови произшествия и следователно не оправдава по-дългата присъда.

Въпреки това съдията подчерта, че присъдата на Бигс има за цел да съобщи „необходимост от възпиране“.

„Този ​​ден наруши нашата традиция за мирно предаване на властта, което е сред най-ценните неща, които имахме като американци“, каза Кели за 6 януари, добавяйки, че това „никога не трябва да се случва отново“.

В четвъртък федералният прокурор Джейсън Маккълоу защити решението да се иска дълга присъда.

„Това са много сериозни престъпления“, каза той. „Има причина, поради която ще затаим колективния си дъх, докато наближаваме бъдещите избори. … Те доведоха това до ръба на конституционна криза.“

Прокурорите обвързаха делото си с набор от съобщения, които лидерите и членовете на „Горди момчета“ си размениха частно в криптирани чатове — и публично публикувани в социалните медии — преди, по време и след бунта на Капитолия.

Те казаха, че лидерите на групата са били подготвени за „всеобхватна война“ и „се виждат като армия на Доналд Тръмп, бореща се да задържи предпочитания от тях лидер на власт, независимо какво казват законът или съдилищата за това“ .


Адвокатите на защитата твърдят, че прокуратурата не е представила достатъчно доказателства предвид тежестта на бунтовното обвинение в заговор. Те твърдяха, че Министерството на правосъдието на САЩ несправедливо държи техните клиенти отговорни за насилствените действия на други на 6 януари.

Присъдата идва седмици след като самият Тръмп беше обвинен за действията си по време на президентските избори през 2020 г. и след тях. Федералните прокурори обвиниха Тръмп в опит да измами САЩ, както и в заговор за възпрепятстване на официално производство и нарушаване на правата на гражданите гласовете им да бъдат преброени.

Тръмп също е обвинен в Джорджия за усилията му да подкопае резултатите от изборите в щата. Освен това той е изправен пред две отделни наказателни производства – щатско дело в Ню Йорк и друго федерално дело във Флорида – несвързани с изборите, за общо четири наказателни обвинения.

Тръмп се призна за невинен във всички случаи, за които той твърди, че са част от политически усилия да провалят президентските му амбиции през 2024 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР