Бивш директор на училище получи 15-годишна присъда в Австралия

...
Бивш директор, който е малтретирал сексуално две сестри в австралийско
Коментари Харесай

Бивш директор, който е малтретирал сексуално две сестри в австралийско ултраортодоксално еврейско училище и е прекарал години в борба срещу екстрадиция от Израел, е осъден на 15 години затвор в затвора.

56-годишната Малка Лейфър трябва да излежи най-малко 11 години и шест месеца от присъдата, преди да бъде обмислена за предсрочно освобождаване. Веднага щом бъде освободена от щатския затвор във Виктория, тя вероятно ще бъде депортирана в родния й Израел.

При произнасянето на присъдата в четвъртък съдията от Мелбърн Марк Гембъл осъди Лейфър за злоупотреба с положението си в ултраортодоксалната общност на града и каза, че нейното „коварно престъпление“ е белязало сестрите за цял живот.

Гембъл я описва като „сериозен сексуален престъпник“, който е показал „безчувствено безразличие“ към страданието на своите жертви.

Присъдата дойде, след като Лейфър беше признат за виновен по 18 обвинения в сексуално насилие срещу сестрите Даси Ерлих и Ели Сапър и сложи край на продължилото десетилетие търсене на справедливост на сестрите.

Съдебните заседатели оправдаха Лейфър за сексуално насилие над трета сестра, Никол Майер.


Престъпленията са извършени от 2004 г. до 2007 г., когато Лейфър ръководеше училището Addass Israel в Мелбърн, а двете сестри бяха тийнейджъри.

Майката на осем деца избяга в Израел, когато слуховете за нейните престъпления започнаха да се разпространяват през 2008 г. Тя се бори да спре екстрадицията си в продължение на повече от 70 изслушвания.

Тя се установява в ултраортодоксалното селище Емануел в окупирания Западен бряг.

Двойният израелско-австралийски гражданин в крайна сметка беше върнат обратно в Австралия през 2021 г. и беше признат за виновен през април по 18-те обвинения.

Австралийската полиция повдигна обвинения срещу нея през 2012 г. и поиска екстрадицията й от Израел две години по-късно.

Защитата на Лейфър твърди, че осакатяващата депресия я е направила кататонична и тя е психически неспособна да бъде изправена пред съда.

Процесът на екстрадиция беше спрян, докато частен детектив не засне тайно Лейфър да се занимава с ежедневните си задължения, очевидно незасегната от психичните заболявания, за които тя твърди.

Адвокатът на защитата Иън Хил по-рано каза, че Лейфър отрича „цялото престъпно поведение, твърдяно от всеки от жалбоподателите“ и описва взаимодействието й със студентите като „професионално и правилно“.

„Разбийте стените на мълчанието“

Сестрите приветстваха присъдата като признание за тяхното страдание и реабилитация на решението да „разбият стените на мълчанието“ на ултраортодоксалната общност в Мелбърн.

„Днес сме тук, защото не се отказахме“, каза Ерлих пред съда.

„Тази битка никога не е била само за нас. Ние показваме, че гласовете на оцелелите няма и не могат да бъдат заглушени, независимо какви са пречките“, каза тя.

„За всички останали оцелели в този кошмар, никога не сте сами. Всички сме зад теб.“

Трите сестри обвиниха Лейфър, че ги е малтретирал сексуално на територията на училището, в заключени офиси на персонала, в училищни лагери и в дома на Лейфър.

Съдът призна Лейфър за виновен за престъпления срещу двама от тях.

Облечена в светлосин затворнически гащеризон, Лейфър беше предимно безстрастна, докато наблюдаваше процеса чрез видеовръзка от близкия затвор с максимална сигурност.

Училището Addass Israel е част от затворена еврейска секта в покрайнините на града.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР