Бивш афганистански министър, избягал от страната, след като талибаните завзеха

...
Бивш афганистански министър, избягал от страната, след като талибаните завзеха
Коментари Харесай

Талибаните мамят бивши лидери да се завърнат в Афганистан

Бивш афганистански министър, избягал от страната, откакто талибаните завзеха властта предходната година, се е завърнал , оповестява " Ройтерс ".

Това се случва след дадените от талибаните гаранции за сигурност като част от самодейността им за привличане на високопоставени лица.

Гулам Фарук Вардак, член на кабинета на някогашните президенти Хамид Карзай и Ашраф Гани, е последният от редица завърнали се чиновници, показват представители на талибаните. Настоящите ръководещи в Афганистан се надяват тези чиновници да поддържат държавното управление, което към момента не е спечелило интернационално самопризнание.

Вардак се е върнал от Турция, заяви Ахмад Васик, представителят на отдел, основан от талибаните, за договаряния за завръщането на високопоставени афганистанци от чужбина.

Сред останалите чиновници, за чието завръщане в страната се водят договаряния, са някогашен представител на министерството на защитата, някогашен началник на националната енергийна компания на Афганистан и някои военни чиновници.

Повечето мислят за завръщане, разяснява някогашният министър на образованието Вардак след идването си. Той съобщи, че усеща почитание и благополучие в дома си, само че предизвести, че не всички може да желаят да се завърнат в страната.

Повечето високопоставени чиновници избягаха от Афганистан, когато талибаните завзеха властта предишния август. Сред тях е и тогавашният президент Ашраф Гани, който в този момент е в Обединените арабски емирства.

Преди няколко седмици талибаните сътвориха 9-членна комисия за договаряния за завръщането на тези високопоставени чиновници. Тя има пълномощията да обезпечи прошка и сигурност на завръщащите се, както и да им откри работа в частния бранш.

От предходната година някогашни държавни лица, изключително чиновници по сигурността, са изправени пред репресии в цялата страна, настояват интернационалните организации и медии.

Източник: " Ройтерс "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР