Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна

...
Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Опитите на Русия за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие е сериозен риск и за България

" Битката за Източна Украйна е основна. Това ще бъде сухопътна интервенция. Без сериозна противовъздушна защита на украинските войски ще бъде мъчно да се оправят с тази експанзия. Определено им трябват тежки въоръжения, с цел да могат да се изнесат боевете отвън градовете и да се понижи рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази интервенция даже в календарното време, с наближаването на 9 май, има огромно алегорично значение за руснаците. Което значи, че те ще хвърлят всички сили ", разяснява пред някогашният боен министър и боен специалист Велизар Шаламанов.

" Логистиката за съветските военни елементи на изток ще бъде по-лесна, тъй като са по-близо до съветската граница, както и поради основания кулоар от Крим към Донбас ", добави специалистът.

" На изток има задоволително украински сили - тяхното заграждане и възможен триумф на съветската войска на практика ще обезсили доста съществено украинските въоръжени сили ", предвижда Шаламанов.

Според него, резултатите от тази борба на изток ще предопределят шанса за преустановяване на огъня, а по-късно опция за договаряне на стъпки към мира.

Относно прегрупирането и насочването на съветските войски на изток някогашният боен министър разяснява:

" На стратегическо равнище смяна няма. Това е тактическа акомодация след крупния крах да бъде овладян Киев, да бъде заменено държавното управление, да е сложено марионетно ръководство, да стартира развой на денацификация, както споделя Путин, което значи пречистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси боен триумф в Източна Украйна. "

" Опитите за преодоляване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на огромна и стопански значима част от Украйна е сериозен риск и за България ", посочи Велизар Шаламанов.

" Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море съвсем невероятно, доста мъчно и ще понижи опциите за бързо възобновяване на Украйна. "

" Загубата на крайцера " Москва " е голяма и символна ", счита Шаламанов.

Той разясни, че флагманът на Руския черноморски флот е издигнат в Украйна под името " Слава ", минал е в Руските военноморски сили след разпадането на Съветския съюз, а в този момент " Москва " е потопена и то край украинския бряг, най-вероятно с ракетен удар.

" Да се взривят муниции без кинетична офанзива, е доста малко евентуално. Тепърва ще има следствие от съветска страна, само че надали ще чуем истината. "

" Това е огромна победа за понижаване на риска против Одеса ", посочи още Велизар Шаламанов след потъването на съветския крайцер. По думите му доста мъчно би бил извършен десант " без подобен транспортен съд като " Москва ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР