Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена

...
Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена
Коментари Харесай

Йотова: Политиците често фабрикуват фалшиви новини, за да надвият опонента си



Битка, която се води с думи, може да бъде извоювана единствено с думи. С това обръщение вицепрезидентът Илияна Йотова откри интернационална конференция за подправените вести, която се организира в София. Илияна Йотова прикани за по-често образуване на такива полемики, тъй като по-интензивното говорене по тематиката е първата крачка в битката против разпространяването на подправени вести.

Съзнаваме ли, че боледуваме от тази болест? Кои са аргументите за дезинформация? Можем ли да ограничим разпространяването на подправените вести? Това бяха главните въпроси, които вицепрезидентът сложи в словото си.

Трудно е да се дефинира обсегът на тематиката за подправените вести, защото визира целия човешки и публичен бранш: от самостоятелното до интернационалните връзки, от здравето и бизнеса – до международните спорове. „ Причините са днешната зараза са доста, само че с цел да се стигне до нея, са нужни производител, консуматор и пропагандатор “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът открои аргументите за разпространяване на дезинформация в другите аспекти на живота. От позиция на технологиите скоростта на информацията и известността на обществените мрежи са причина за разпространяване на дезинформация. Липсата на съответни решения на комплицираните и конфликтни процеси в публичните връзки, които пораждат неустановеност, неустойчивост, изострен недостиг на правдивост, поляризация, съмнение, неналичието на хрумвания са причина за подправени вести.

„ Често пъти, с цел да надвият конкурент, политиците фабрикуват подправени вести, тъй като не могат да се преборят с препоръчани съответни политики “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът уточни, че рухването на финансовата и икономическа система преди броени години сътвори плодородна почва за подправени вести в областта на бизнеса.

„ Европейският съюз също е обект на акции за дезинформация, които с наближаването на европейските избори ще стават по-интензивни “, съобщи Илияна Йотова и добави, че непознаването на европейските механизми и документи води до изкривяването на европейските оферти. „ Когато приказваме за машината за произвеждане на подправени вести, не би трябвало да гледаме единствено на изток. Те са във всички направления на света “, уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова е уверена, че няма повсеместен антидот против дезинформацията. „ Въпреки че Европейската комисия поставя старания да се оправи с дезинформацията, към момента сме в самото начало на опозиция против това всеобщо събитие и можем да приказваме за ограничение на разпространяването, а не за прекъсването му “, означи вицепрезидентът.

Изследвания сочат, че най-бързо се популяризират подправените вести. „ Едно е несъмнено: нужна е ясна политическа воля на всички равнища – от най-малкото кметство до Европейската комисия. Мерките би трябвало да се взема на равнище страни, посредством законодателни начинания, и посредством механически решения “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че най-голямата обществена мрежа към този момент вкара редица механически решения за ограничението на разпространяването на подправени вести. Чрез регулации може да се влияе на интернет колосите. „ Въпрос е до каква степен те ще желаят да се съобразят с тях, като се имат поради техните големи облаги и въздействие “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът сподели, че способените органи, в това число и законодателната власт, могат да вземат съответни ограничения за идентифицирането и ограничението на уеб сайтове за производство на подправени вести.

„ Трябва да възпитаваме у децата си добродетели, да ги учим кое е неприятно и кое положително, какво е истина и какво неистина. От решаващо значение за повишение на устойчивостта ни към дезинформация е развиването на сериозно мислене “, уверена е Илияна Йотова. Според вицепрезидента е нужна по-голяма сензитивност на жителите по отношение на дезинформацията. „ Не на последно място – нужна е поддръжка за качествената публицистика като значителен детайл на демократичното общество. Необходима е и публичната поддръжка за нея “, означи Илияна Йотова и добави, че липсва задоволително храброст в медиите за отвоюване на статути в конкуренцията със обществените мрежи.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР