Биотехнологичната компания NASEKOMO ще покани идната седмица жителите на софийското

...
Биотехнологичната компания NASEKOMO ще покани идната седмица жителите на софийското
Коментари Харесай

Инвеститор кани лозенчани да видят как ще прави протеиново брашно от мухи

Биотехнологичната компания NASEKOMO ще предложения идната седмица жителите на софийското село Лозен да се срещнат от първа ръка с подготвяния от вложителя демонстрационен и индустриален център за високопротеиново брашно от специфичен тип муха, което се употребява във фуражи и храни за домашни любимци. То се смята за опция за рибеното масло и потреблението му намаляна натиска върху екосистемите и съставлява безотпадна технология, защото остатъците могат да се употребяват за торене.

Това оповестиха в сряда от компанията, която през 2018 година влага 4 млн. лева в първата си развойна база в Елин Пелин, в този момент възнамерява да вложи 8 млн. лева в демобазата в Лозен, а след 2023 година да построи и първото си промишлено дружество в Югоизточна България с желание за агресия в Европа и Азия.

Намеренията ѝ обаче срещат съпротивата на част от жителите в Лозен, които са обезпокоени от изказвания на хора от Елин Пелин за непоносима миризма при производството на протеиновото брашно. Именно, с цел да им покаже по какъв начин тъкмо ще се добива суровината от мухата и по какъв начин се обезвреждат миризмите, от " Насекомо " идната седмица ще разгласят в обществените мрежи датите за отворените порти в техния демоцентър, който към момента чака дефинитивно позволение от управляващите.

Пред публицисти компанията сподели по какъв начин ще ръководи производството по този начин, че да резервира качеството на живот на жителите в Лозен. Всъщност ще се отглеждат ларви от специфичния тип " черна муха – боец ", която вирее единствено при високи температури и има къс живот. Това насекомо е ендемично за Европа от над 100 години, само че не се вижда, тъй като не търси контакт с хора. В софтуерния развой мухите съставляват единствено 1% от размера на произвеждане. Ларвите им ще се отглеждат върху " постелка " от органични останки от селскостопанска активност и се изхранват само с вода, бирена квас и пшенични трици. След това те се стерилизират, деактивират и изсушават, като от тях се получават протеин и масло. Остатъците от " постелята " и какавидите пък ще се употребяват за торене.

Протеиновото брашно от мухи като сурогат на рибеното масло може да понижи улова на дива риба, както и и сечта на гори, с цел да се освободи място за развъждане на соя, която сега е основна добавка във фуражите, означават от " Насекомо ". Маслото пък може да се употребява в козметиката и фармацията. Потенциалният пазар се прави оценка на близо 500 милиарда евро в секторите на фуражите, храните за домашни любимци, наторяването и техническите артикули.

Технологията е 100% безотпадна и обезпечава производството в строго следена затворена среда. Помещенията въз основата са проектирани без прозорци, с в допълнение уплътняване на панелните фуги, а вратите са оборудвани с въздушни пердета и автоматизирано затваряне. Всички изходящи и входящи въздушни маси в индустриалните пространства ще циркулират в напълно затворена и следена система, обясниха иноваторите.

Вентилационната и климатична система въз основата край Лозен са проектирани по този начин, че да поддържат налягането на въздуха във всяко помещение по-ниско от това на открито. Освен това, особено за развойния център е поръчана и закупена озонираща система с UV тела на всеки от изходящите въздуховоди от индустриалните пространства, с което миризмите не се маскират, а непосредствено се обезвреждат.

" Разбираме терзанията на хората в Лозен, които не познават нашето произвеждане. Всяко изобретение провокира естествена паника в хората, само че уверяваме жителите в покрайнината, че имаме опита и софтуерното ноу-хау да създадем нашата технология в изгода както на природата, по този начин и в услуга на локалната общественост ", съобщи Ксавие Марсенак, съосновател на NASEKOMO, който живее и работи в България повече от 20 години.

От компанията обясниха, че техният демоцентър е на 850 метра от първите къщи на Лозен, до момента в който в доста европейски страни и в Съединени американски щати сходни производства са ситуирани напълно покрай жилищни здания. Даден бе образец с такава фабрика в центъра на Лондон, до Лондонския мост.

Планът на NASEKOMO е базата в Лозен да е интернационален демо център и индустриална база в дребен мащаб, където компанията ще показва основаните от нея роботи и автоматизирани решения за развъждане на инсекти. Екипът ще употребява и платформа за изкуствен интелект, която да е в интерес на производителите на инсекти.

Развойната база ще бъде шоурум за разработваните от компанията технологии и съоръжение и ще бъде посещавана от вложители и евентуални клиенти от целия свят. В бъдеще компанията счита да построява свои заводи в Европа, употребявайки технологиите, създадени в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР