Бионсе, черната кралица на R&B, издаде кънтри-албум. И това обърна

...
Бионсе, черната кралица на R&B, издаде кънтри-албум. И това обърна
Коментари Харесай

Новият албум на Бионсе – опит за обединение на Америка

Бионсе, черната кралица на R&B, издаде кънтри-албум. И това обърна Америка надолу с главата.

" Cowboy Carter " е не просто музикално, а и политическо и културно събитие, което има упоритостта да запълни пропастта сред разграничената на две Америка. И към този момент съумява.

Всичко стартира относително безобидно. По време на мача за суперкупата през февруари - кулминационната точка на американския културен календар, се организира шоу-мач и сред Бионсе и Тейлър Суифт. Докато присъединяване на Тейлър Суифт притегли рекордно внимание и даже изстреля тържищата към върха, Бионсе употребява събитието, с цел да разпространява идния си албум. Тя единствено сбито даде обещание в тези рекрами, че това ще е освен това от дузина песни. Това ще е политически въпрос.

И той в действителност стремително се трансформира в подобен. Още предпремиерата на албума провокира същинско разтърсване. Бионсе показа първо две песни по време на суперкупата: " Texas Hold `em ", селски химн за живота, изпълняван на банджо, и " 16 Carriages " - биографична балада за червенокосо момиче, изгубило ранно девствеността си, сълзите на майката, лъжите на бащата и тежестта на семейството. Тук е редно да кажем, че Бионсе е израснала в Хюстън, Тексас.

Когато двете песни се появяват, KYKC, кънтри станция в Бинг, Оклахома, непосредствено съобщи, че няма да ги пусне. Аргументът: „ Те, KYKC, по принцип не пускат нищо от Бионсе, тъй като са кънтри станция “. Отзвукът от този отвод беше голям и провокира огромно любознание към албума и в кънтри-щатите.

Сега албумът е на бял свят. Той е озаглавен " Cowboy Carter " и демонстрира Бионсе в седлото на бял кон с пояс към тялото, като на церемониал на остарели американски кавалеристи, или като Бъфало Бил на едно от представленията му в Дивия запад.

„ Цветът на кожата, полът -  всичко, което движи страната и по отношение на политиката на еднаквост, като че ли се разтваря в този албум и стартира да губи значение “ написа „ Ролинг Стоунс “.

Бионсе пее химни като " Американски реквием ", в който се обръща към старите си другари и им изяснява за какво още веднъж сменя името си, този път на Каубой Картър. В " Protector " тя моли за протекция за себе си и за щерка си, за фамилията си и за народа си.

Албумът " Каубой Картър " също има по-дълга история, която се простира по-назад от Супербоул и абсурда с KYKC преди няколко седмици. Преди осем години Бионсе пя ария, отдадена на татко й. " Daddy Lessons " – за бащата, който я е направил мощна и интелигентна посредством своята неотстъпчивост, само че също по този начин е желал да бъде каубой по собствен метод, с Библия и револвер, обичаен, тексаски, неустрашим. Тя даже изпява " Daddy Lessons " на CMAs, премиите за кънтри музика в Нешвил, дружно с Dixie Chicks.

Подобно на Бионсе, Dixie Chicks, три бели дами, идват от Тексас. По това време обаче те към този момент са изпаднали в недружелюбност измежду кънтри фолка, тъй като обществено подлагат на критика войната в Близкия изток и се извиняват, че би трябвало да разделят щата с Джордж Буш-младши. Когато към тях се причисли Бионсе, в залата се чуват освирквания, а бели, възрастни мъже, напущат награждаването в символ на митинг.

Така че Бионсе знае какво прави с " Cowboy Carter ", нейния кънтри албум, и какво я чака в Америка през 2024 година

" Обръчи, шпори, ботуши ", богохулства тя в " Texas Hold `em ". Ренесансът на кънри-музиката, който тя прави, е провокация. А посланието, колкото и противопоставящо да звучи, в действителност сплотява. Кънтрито, остарялото, мъжко, бяло кънтри, от дълго време е факсимиле и може да бъде и по-младо, женско, черно и за всички. Подкрепа за това идва не от кое място да е, а от мегазвезди на кънтрито като Доли Партън и Уили Нелсън.

" Аз съм огромен почитател на Бионсе и се веселя, че тя записа кънтри албум ", разгласи Доли Партън.

Това надалеч не е и първата политическа изява на Бионсе с музиката й. Още преди години тя изпя по време на почивката на Супербоул, че всяка „ жена с къдрава коса и необятни ноздри “ може да стане всичко - Бионсе, кралица Би или Бил Гейтс, " Formation " е името на песента.

В албума си " Лимонада " тя семплира гневна тирада на Малкълм Х: " Никой не е третиран по-неуважително в Америка от чернокожата жена ". Във видеоклиповете Бионсе пееше пред графити " Спрете да ни стреляте " по стените, танцуваше върху полицейски коли, които потънаха дружно с нея в наводненията в Ню Орлиънс, и се изявяваше в бели имения като чернокожа дама с вдигнат междинен пръст.

Никой не прави повече дарения за Black Lives Matter от нея. Бионсе направи " Black is King " за Disney, " образен албум ", филм, в който самата тя се появява като светата майка на черния безоблачен народ в обетованата земя, а Африка се трансформира в Америка.
Една страна, две ранглисти
Вече седмици наред тя е преди всичко в американските кънтри ранглисти с " Texas Hold `em " - първата чернокожа певица в историята на сегрегираните ранглисти. Това, което по времето на формалната расова сегрегация е било " Hillbilly " и " Race ", белите и черните ранглисти, в този момент Billboard показва като " Hot Country " и " Hot R&B/Hip-Hop ". Това не се приема с отворени прегръдки от всички аериканци. Много от тях са тъкмо толкоз раздразнени, колкото и когато Еминем, като бял мъж, неведнъж беше преди всичко в R&B и хип-хоп през 90-те години на предишния век, Обама стана президент, а Тайгър Уудс покори голфа.

Но Бионсе не е първата черна певица, която протяга ръка към кънтрито. През 60-те и 70-те години на 20 век чернокожият артист Чарли Прайд е на върха на кънтри класациите толкоз постоянно, колкото и Джони Кеш. Той е считан за необикновен случай. По радиото, където цветът на кожата му можело да бъде прикрит, той се премълчава. Там, където се вижда, по малкия екран и на концерти, Прайд се показва на бялата аудитория като " братът със слънчевото изгаряне ".

Но кънтрито не е единствено бяла музика, без блуса на чернокожите плебеи кънтри музиката в никакъв случай нямаше да съществува, разяснява в огромна публикация за Бионсе и в. „ Ди Велт “. „

Кънтри пионери като семейство Картър пътуват и събират песни от памуковите плантации. Ханк Уилямс (бял) се въодушевява от Лидбели (черен). Блусът и R&B трансфораха кънтрито в поп музиката на Америка в поп музика на целия святя, което от своя страна трансформира соул артистите в кънтри артисти. Айк и Тина Търнър, Джеймс Браун и Сам Кук, Ал Грийн, Арета Франклин и Саломон Бърк пееха кънтри песни. Рей Чарлз записва " Съвременни звуци в кънтри и уестърн музиката ".

В соула на Мемфис на Stax Records, в поп музиката на Детройт на Motown, на всички места има кънтри. Доли Партън се приземи преди всичко в кънтри класациите с " Starting Over Again " на Дона Съмър. В " Cowboy Carter " тя поздравява: " Hey, Miss Honey B, it`s Dolly P ", хвали русата коса на Бионсе, която ѝ се отблагодарява с най-големия шлагер на Доли Партън, " Jolene ". Етикетът " фолклорна музика на по-бедните бели от селските региони " е бил маркетингов за потребителите, за които се е считало, че са провинциалисти с по-традиционни възгледи за " раса " и пол. Когато предишното лято Джейсън Алдин от Макон в Джорджия изпя " Try That in a Small Town " за незаконния огромен град и идеалния дребен град, чиито поданици се грижат никой да не смее да наруши закона, още веднъж се разгоряха разгорещени диспути дали кънтрито е музиката на десницата или просто музика от провинцията за хора с по-строги полезности. Единственото ново нещо в този момент е нервността на сходни диспути. Вече не става дума за хармония и социология, а за идеология и политика. И Доналд Тръмп.

Откакто Бионсе разгласи кънтри албума си, тя е въздигната и в стилната кралица на " каубойското ядро ", западняшките шапки са изискан тъкмо в този момент, на седмиците на модата, на премиите " Грами " и в Инстаграм. Това може би е подтикнало и Бионсе да запише " Cowboy Carter " и да се появява във видеоклиповете си с тексаски шапки, обсипани с кристали.

Но в " Texas Hold `em " на Бионсе не става въпрос единствено за фешън аксесоари, а за цялостната картина. Става дума за актуалната нервност във връзка пол и раса и разделянето, което това провокира.

В албума гостуват и мегазвезди на американската музика. Уили Нелсън приказва в една от песните, Линда Мартел, първата чернокожа жена, която е позволена да пее в Grand Ole Opry в Нешвил, храма на кънтри музиката, модерира песента " Ya Ya ". Кънтри песните на Бионсе като " Just For Fun " с Уили Джоунс, " Most Wanted " с Майли Сайръс, " Levi`s Jeans " с Пост Малоун, преместването на кънтри класики като " Blackbird " на Бийтълс вкъщи в Америка и гегове като " Oh Louisiana ", където Бионсе се трансформира в пеещ Мики Маус, като че ли разтварят цялата тази истери яв нищото и опитите албумът й да се разгласи за противников изтичат в небитието. Именно с играта с  културните войни в него се трансформира в изкуство.

Албумът на Бионсе е в действителност ренесансов, тъй като възпява ренесансовата идея, че всичко е налично за всички. R&B за белите и кънтри за черните, написа още „ Ди Велт “.

Бионсе в действителност си е сложила за цел не д аразделя страната, а да зяпълни разломите сред хората.

" Каубой Картър " стартира впечатляващо с " Американски реквием ": великите американски хрумвания от дълго време са заровени, декларира тя. Но в този момент е време да се надигнем против вятъра и да пуснем любовта във вътрешността.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР