Биолози от Швейцария и Великобритания за пръв път наблюдаваха процеса

...
Биолози от Швейцария и Великобритания за пръв път наблюдаваха процеса
Коментари Харесай

Биолози за пръв път наблюдаваха как се формират нови мозъчни клетки

Биолози от Швейцария и Англия за пръв път следиха процеса на образуване на нови кафези във "възрастен " мозък, като наблюдаваха придвижването на самотни стволови кафези в хипокампуса - центъра на паметта, у мишки, заяви Лайф.

"Надяваме се, че в бъдеще ще открием способ за потребление на въпросните стволови кафези за "ремонтиране " на мозъка и за лекуване на пациенти, наранени от заболяването на Алцхаймер или Паркинсон, както и на старческо малоумие и тежка форма на меланхолия ", съобщи Себастиан Йесбергер от университета в Цюрих.

Наблюдения върху действието на мозъка на индивида и други бозайници демонстрират, че някои мозъчни кафези се обновяват съвсем непрекъснато, до момента в който в същото време в хипокампуса има доста стволови кафези, за които се допуска, че вземат участие в процеса неврогенеза.

Йесбергер означи, че редица експерти се съмняват в достоверността на сходни изказвания, като се има поради, че превръщането на стволови кафези в пълноценни неврони до момента в никакъв случай не е било документирано, нито следено.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Сайънс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР