Биолози от Института за научни изследвания Скрипс са изяснили по

...
Биолози от Института за научни изследвания Скрипс са изяснили по
Коментари Харесай

Агресивността на рака се дължи на заговор на гените


Биолози от Института за научни проучвания Скрипс са изяснили по какъв метод клетките на организма се прераждат, водейки до появяването на нападателни злокачествени тумори, като левкемия, глиома или меланома.

Вината е в съчетанието на разновидности в другите гени, които обезпечават естествената работа на клетките. Резултатите от проучването са оповестени в изданието Cell Reports, излиза наяве от обява в EurekAlert!.

Генът POT1 кодира белтък, който образува защитно калпаче на края на хромозомите – теломерите – като по този метод защищава ДНК от инцидентни увреждания. Клетките с нарушена интензивност на POT1 нормално умират, възпрепятствайки разпространяването на разновидностите. За това способства активацията на ензима ATR, който провокира управляема крах на клетката.

Учените били удивени да открият, че в някои ракови кафези разновидностите в POT1 се съхраняват. При опити с мишки откривателите са изяснили, че уврежданията в гена бранител водят до нападателен рак в комбиниране с разновидности в гена р53.

Последният кодира транскрипционен фактор, участващ в регулацията на клетъчния цикъл, и попречва образуването на рак. Но в случай че р53 мутира, то ATR се оказва некадърен да провокира гибелта на клетката.

Увреденият POT1 не може да обезпечи отбрана на краищата на хромозомите, вследствие на което последните се слепват, което води до още по-голямо увреждане на ДНК. Клетките мутанти не престават да се развъждат и стават нападателен израстък.

Но учените считат, че растежът на рака може да се спре, в случай че се потисне работата на ATR. В туморите този ензим показва слаба интензивност, което разрешава да се сътвори препарат, който би могъл изцяло да избави злокачествените кафези от ATR, без да засегне мощно здравите кафези.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР