БиНюз се натъкна на публикация на притеснена потребителка, която е

...
БиНюз се натъкна на публикация на притеснена потребителка, която е
Коментари Харесай

ПОТРЕСАВАЩО! Пробите за чума са отрицателни, а животните щъкат здрави и енергични, преди да бъдат убити!

БиНюз се натъкна на обява на обезпокоена потребителка, която е участвала на митингите против евтаназията на животни в с. Шарково.

Ето какво написа Румяна Георгиева:

*публикуваме без редакторска интервенция

"15. 07.2018 година, с. Шарково, Странджа планина. Около 13:00 ч. хората, пристигнали от Варна, Бургас, София, Пловдив, както и хора от прилежащите села, с цел да пазят последните две ферми с живи и ЗДРАВИ животни, бяха към този момент към 150 индивида. При диалози на фермерите с хората, пристигнали в селото, се схваща, че инкубационният интервал за демонстрация на признаците на чумата е една седмица, а признаците са висока температура, пяна от устата, кървави изпражнения и естествено – нежелания за хранене.

ВСИЧКИ ЖИВОТНИ НЕ СА ПОКАЗВАЛИ ТАКИВА СИМПТОМИ. А ние бяхме очевидци на обикновено интензивно положение на животните – хранене, игра посред им, бягане. Освен това, когато предния ден е бил там министър Порожанов, един от стопаните е предложил да оставят животните под карантина за нужното време, точно, с цел да се види дали ще се проявят съответните болестни признаци. ЗАЩОТО ПРОБИТЕ СА ОТРИЦАТЕЛНИ, А ЖИВОТНИТЕ – ЕНЕРГИЧНИ. Но той не се е съгласил. Твърдял е непрекъснато, че имаме договорености с Европейски Съюз. Опасността за същата орис на животните в още 10 села е огромна.

През деня в с. Шарково пристигнаха поредно Корнелия Нинова, след няколко часа – Ангел Джамбазки, а по здрач – Кристиян Вигенин. Г-жа Нинова изиска от съда анулация на заповедта за изтребване на животните, тъй като и тя се убеди, че съществуват съмнителни обстоятелства по повод налагането на тази последна мярка. Полицията, дружно с лекарите, остана от другата страна на барикадата, която бранителите беше издигнала, с цел да резервира последните оживели животни, тези на баба Дора. Защото рано сутринта, групата, която беше отишла да пази животните на бай Динко, след физически спречквания с полицията – няколко патрулки и два буса, са били изтласкани, а стадото на бай Динко – унищожено.

До 15.07.2018, в селата Воден, Крайново, Странджа и Шарково са убити към 4000 дребни преживни животни поради откритата, съгласно изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните ( БАБХ) доктор Дамян Илиев чума. Интересното, обаче, е че самият той споделя, че болестта е НЕПОЗНАТО. Как може да се твърди за съществуване на вирус на чума при този жанр животни и в това време да се споделя, че това заболяване е непознато?! Какво, тогава, са открили резултатите от взетите проби както в България, по този начин и в референтна (еталонна) лаборатория във Франция?

От животните на фермера Венко Георгиев, с. Кости, да вземем за пример, КРЪВНИ ПРОБИ НЕ СА ВЗЕТИ, само че защото съгласно разпоредбите при потвърдено съществуване на вирус, той попада в 3-километровата зона, животните му би трябвало да бъдат избити и са избити. На доста фермери пробите от животните са били негативни. Въпреки това те са ефтанализирани. Тези дейности са почнали без хората авансово да бъдат известени. При някои от стопаните, полицията и лекарите са влизали рано сутринта, на разсъмване, изненадващо. А при всички животновъди, нахлуването в частната им благосъстоятелност е станало без съществуване на нужната заповед за това.

Днес видяхме заповедта за започване умъртвяването на животните и се оказва, Решението за дейности е от дата 04.07.2018 година., а резултатът от френската лаборатория, на който последно се базира БАБХ за дейностите си, е от 09.07.2018 година Един факт, който не се загатва в общественото пространство -- на 18.06.2018 година над пасищните региони над тези села хеликоптери са разпръснали таблетки с препарати срещу бас при лисици и чакали. Но фермерите не са били предизвестени известно време да не пасат стадата си. Логично е когато са взимани регулярните проби от млякото, да са дадени позитивни резултати за някакъв рисков развой.

При диалози на фермерите с хората, пристигнали в с. Шарково да пазят останалите последни две ферми кози и овце се схваща, че инкубационният интервал за демонстрация на признаците на чумата е една седмица, а признаците са висока температура, пяна от устата, кървави изпражнения и естествено – нежелания за хранене. ВСИЧКИ ЖИВОТНИ НЕ СА ПОКАЗВАЛИ ТАКИВА СИМПТОМИ. БИЛИ СА С НОРМАЛНОТО СИ АКТИВНО СЪСТОЯНИЕ. "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР