Билките са едно от най-големите богатства на България. Благодарение на

...
Билките са едно от най-големите богатства на България. Благодарение на
Коментари Харесай

Нено Димов: Билките са едно от най-големите богатства на България

Билките са едно от най-големите благосъстояния на България. Благодарение на това биоразнообразие от над 770 типа лечебни растения сме на трето място след Китай и Индия по експорт на билки в света. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на празника на билките, планината и туризма през днешния ден в подножието на Троянския проход над село Балканец, оповестиха от ведомството.

Традиционното за троянския край събитие мина под мотото „ Да променим отношението си към природата “ и с посланието „ Зеленото е родолюбие “ и се организира с поддръжката на Министерство на околната среда и водите. „ Този баснословен празник е освен на билките, планината и туризма, а и на традициите, сегашното и нашето бъдеще. Днес е дъждовен ден, само че дано се радваме на дъжда, тъй като от него се раждат зеленината и животът “, сподели още министър Димов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също поздрави участниците и съобщи, че той самият е за 8-и път на празника на билките в Троянския Балкан. Сред гостите бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ, управлението на регионалната администрация в Плевен, на Дирекция Национален парк „ Централен Балкан “ и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен, кметове и общински съветници от Троян и Ловеч.

Кметът на Троян Донка Михайлова акцентира, че локалните хора постоянно са черпили мощ от традициите, планината и предприемаческия дух. Да се опитаме дружно да променим към по-добро отношението си към природата, въпреки и за един ден – това е посланието, което уредниците от Община Троян, Сдружение „ Съвет по туризъм “ – Троян, и кметството на село Балканец насочиха към гостите на празника.

Домакините предложиха на присъстващите парещ благоуханен чай от 22 типа планински билки, събрани от Троянския балкан, както и любопитна информация за лечебната мощ на необятно публикувани и малко познати билки и диворастящи плодове. Победителите в състезанията за най-красив венец, за най-дълъг венец от билки и за най-вече набрани билки от поляната получиха награди, обезпечени от Министерство на околната среда и водите. Дирекцията на Национален парк „ Централен Балкан “ се погрижи за подаръците на най-добре квалифицираните участници във викторината с въпроси за парка.

На поляната Айдушкото сборище с панорамна панорама към билото на Балкана се стекоха стотици фенове на планината. Празникът на билките се организира за 16-и път всяка година в последната събота на юни. Тогава публично се открива и летният туристически сезон в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР