Билката Мокреш не е особено популярна и малцина са късметлиите,

...
Билката Мокреш не е особено популярна и малцина са късметлиите,
Коментари Харесай

Билката Мокреш - състав и полезни свойства

Билката Мокреш не е изключително известна и малко на брой са късметлиите, които познават лечебните ѝ свойства.

Това е многогодишно растение, което се среща под разнообразни имена (друмче, поточарка, кресон и т.н.) и вирее по влажни места и към реки и езера на височина до 1500 метра. Може да го откриете и по Черноморието.

Билката има редица приложения и с изключение на за лекуване на куп болежки се употребява като фалшификация и зарзават. Цветовете са бели и нормално се появяват в интервала май-юли. Плодът прилича шушулка. Именно забележимата част от билката се употребява за задачите на медицината. Бере се преди или по време на разцвет.

Това е едно от най-полезните зелени растения в света. Осигурява повече желязо от спанака и повече витамин С от цитрусовите плодове. Освен тези детайли Мокреш съдържа още и восък, етерично масло, провитамин А, танин и други. Има антибактериално и отхрачващо деяние.

 Мокреш, кресон

Кресонът оказва помощ при запек и проблеми с пикочните пътища. Облекчава съществени настинки като бронхит, работи добре при обриви, екземи и други кожни проблеми, употребява се при инфектиране на венците, ревматизъм, анемия, холелитиаза, продължителен хепатит, дихателни проблеми, за филтриране на кръвта, за филтриране на тялото.

Възстановява клетките в организма и понижава оксидативния стрес. Може да се приема от хора с висока кръвна захар, защото намалява равнищата ѝ. Помага при проблеми с щитовидната жлеза.

Може да се приема под формата на чай, което е и най-препоръчителният метод, в случай че се употребява за лекуване. 2 с.л. от растението се заливат с 400 мл вряла вода. Оставя се за 1 час и се пие по 1 чаша преди хранене, 3-4 пъти дневно.

 Салата с кресон

Казахме, че растението се употребява и в кулинарията като здравословен зарзават. Може да си приготвите вкусна салата, употребявайки листата на билката. Най-напред би трябвало да ги измиете и почистите, след това да ги осолите, добавяйки и оцет.

Оставете за 1 час, след което прибавете малко зехтин, лимонен сок и чесън, нарязан на ситно. Салата с кресон би трябвало да престои 3 часа в този тип преди да стане подготвена за консумация. Може да я сервирате като добавка към всяко ядене.

Като фалшификация Мокреш може да се добави към разнообразни супи, ястия, сосове, пюрета и салати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР