Бил Ричардсън, бивш губернатор на Ню Мексико и известен дипломат, почина на 75

...
Бившият посланик на ООН и губернатор на Ню Мексико Бил
Коментари Харесай

Бившият посланик на ООН и губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, който помогна за преговорите за освобождаване на задържани американци, почина.

Той е бил на 75.

Центърът Ричардсън за глобална ангажираност, който той основа, каза в изявление в събота, че той е починал в съня си в дома си в Чатъм, Масачузетс.

„Той е живял целият му живот в служба на другите – включително както времето му в правителството, така и последвалата му кариера, помагайки за освобождаването на хора, държани като заложници или неправомерно задържани в чужбина.Нямаше човек, с когото губернатор Ричардсън да не говори, ако имаше обещанието да върне човек към свободата. Светът загуби шампион за тези, държани несправедливо в чужбина, а аз загубих ментор и скъп приятел", каза в изявлението Мики Бергман, вицепрезидент на Центъра Ричардсън.

По време на дългата си политическа кариера Ричардсън е служил като конгресмен на САЩ, посланик на САЩ в ООН и министър на енергетиката при президента Бил Клинтън. Той е бил два мандата като губернатор на Ню Мексико. Той е номиниран многократно за Нобелова награда за мир и е номиниран отново през 2023 г. 

През 2011 г. Ричардсън основа Центъра за глобално ангажиране Ричардсън, за да преговаря с чуждестранни страни за връщане у дома на задържаните в чужбина. От центъра казаха, че са работили с над 80 семейства.

Съпругата на Ричардсън над 50 години, Барбара, е била до него, когато той почина, каза центърът.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР