Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила. Това каза лидерът

...
Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила. Това каза лидерът
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила

Бихме подкрепили държавно управление на втората политическа мощ. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно заседание.

" Полагаме началото на парламентарния развой накъде ще върви България в идващите 10 години. От нас се изисква разсъдък и отговорност. Не парламентарно мислене, а държавнически решения ", разгласи още Корнелия Нинова.



" Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не вършим никакви скрити сделки - нито с Борисов за държавно управление, нито с Движение за права и свободи за президент. Ние сме за устойчиво и умело държавно управление. Няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ. Няма да вършим и огромна коалиция. Пълна проверка на досегашната изпълнителна власт е приоритет за Българска социалистическа партия. Искаме и да се вкара мораториум върху подписване на контракти от страна на държавното управление на Бойко Борисов в оставка ", сподели още водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Намираме се в необикновена обстановка - ние сме в здравна, икономическа и обществена рецесия и сме на прага на финансова и политическа такава. От нас се изисква разсъдък и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения ", разгласи тя.

" За нас парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, тъй като последните 4 години сме поредни, постоянни и предсказуеми в политиката, която водим. Към сегашния миг бих я обрисувала в пет посоки: първо - за България, второ за здравната и икономическата, и обществената рецесия, трето за парламентаризма, четвърто за държавното управление и изпълнителната власт и пето за властта и задкулисието ", съобщи Нинова.

" ГЕРБ не показаха проекта за възобновяване след рецесията, а Българска социалистическа партия работи по съответни ограничения. Внасяме през днешния ден в Народно събрание този пакет от закони, които касаят помощ на дребния и междинен бизнес, незабавни решения за банкова почивка, пакет за поддръжка на младите фамилии в рецесията, помощ за пенсионерите ", избори Нинова.

" За нас участието в Европейски Съюз е безвъзвратен и главен приоритет, само че то дава и благоприятни условия. В съответния миг най-важната опция е Планът за възобновяване и резистентност, добави тя. - Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развиването на България задача. Срокът за предаването на тази задача е 30 април и въпреки той да не е преклузивен, се изисква незабавна готовност на експертен, теоретичен и политически капацитет, с цел да се оправим. Преди два месеца искахме проектът да бъде прегледан и признат от Народното събрание. И тогава, и в този момент ние сме подготвени с ясни оферти в него, сподели тя. Вторият приоритет пред страната за здравната рецесия също нямало да спъне Българска социалистическа партия, защото и там били подготвени с оферти. "

" Възстановяването на парламентаризма за нас е съществена предпочитана задача. ГЕРБ и присъдружните й партии сложиха Народното събрание в послушание на един човек - Бойко Борисов. Трябва да има възобновяване на блицконтрола върху премиера и министри, прекъсване на порочната процедура да се внасят закони без оценка на въздействието и така нататък ", показа още Нинова.

" За да реализираме първите три би трябвало да създадем цялостна проверка на досегашната изпълнителна власт. Първо би трябвало Народното събрание да наложи мораториум на настоящето държавно управление за концесии, назначения на постове. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас действителното положение на страната и да внесат възобновяване на бюджета. В последните месеци са изхарчени над 5 милиарда лева отвън решения на Народното събрание. Има единствено 1 милиарда лв. свободни. Има заплаха да посегнат и на " Сребърния фонд ", където има 3,33 милиарда лева Внасяме през днешния ден промени в Закона за обществените финанси, с които се лимитират пълномощия на министър-председателя, който и да е той, да харчи безотговорно парите на народа. 4 година внасяме този закон, само че той се отхвърляше от болшинството. Бяхме сами в предходния парламент, само че имам вяра, че в този момент ще го създадем. Всички корупционни схеми и покупко-продажби да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има правдивост. Петият ни приоритет за властта и задкулисието, може би е най-важният въпрос. Паралелната страна, която беше създавана години наред, би трябвало да бъде развалена. Нейното заличаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи старания на целия народ ", сподели още Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР