Бихме искали да видим процес, при който партиите да се

...
Бихме искали да видим процес, при който партиите да се
Коментари Харесай

Вече е ясно – и мнозинство ще има, и кабинет, и Гешев ще бъде разследван

" Бихме желали да забележим развой, при който партиите да се съберат и да реализират единодушие по съответен текст и да се ангажират да го гласоподават при започване на новия парламент. И по-късно да го приложат напълно. “

Това съобщи ръководителят на oфиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати Джеймс О’Брайън в изявление за БНР. А в действителност ни сподели: „ Ако не ги приемете, ще има трета порция по „ Магнитски “. От това по-ясно – здраве.

Дискусията за незабавното приемане на законите, свързани с контрола на основния прокурор и за КПКОНПИ стартира дни след края на 48-ото Народно събрание и съвсем единомислещото мнение е, че ще бъдат импортирани за доработка незабавно след началото на идващия парламент. При безапелационния ангажимент на огромните партии това в действителност да се случи, О`Брайън като че ли чука на отворена врата. Но казусът ни препраща към безапелационната нужда от реализиране на парламентарно болшинство и излъчването на постоянно държавно управление. Как наподобява политическият терен все още?

Особено след последните турболенции, свързани с втората серия посочени по закона „ Магнитски “ и свадите при социалистите, ГЕРБ се втвърдява, Българска социалистическа партия се разпада, Политическа партия и Демократична България се сплотяват, а Движение за права и свободи както постоянно най-вече следят. Междувременно „ хартиената коалиция “ се снабди с нов прякор – „ Магнитски “.

Без необикновен риск към този момент може да се каже, че новият лист с корумпирани българи втвърди така наречен партии на статуквото. Посоченият съответно Владислав Горанов в компанията на Румен Овчаров от Българска социалистическа партия и Пеевски от първия лист като че ли ги пакетират още по-здраво, а границата сред тях и положителната коалиция на реформаторските сили става все по-отчетлива.

Разбира се, така наречен антикорупционни закони могат да се одобряват и без ръководеща коалиция, само че държа на прогнозата си, че след 2 април държавно управление наложително ще има. Причините са доста, само че измежду най-важните, които ще надделеят са преустановяване на едноличната власт на президента, който с изключение на вътрешна, към този момент води и независима външна политика, последните периоди по въвеждането на еврото, бюджета, без който към този момент в действителност не може, парите по Плана за възобновяване и резистентност и локалните избори през октомври.

Въпросът е кой ще го сформира.

От двата огромни блока – на „ статуквото “ и на „ смяната “, обединението ПП/ДБ като че ли най-ясно и изрично декларират желанията си. И макар, че Даниел Лорер в изявление говореше за държавно управление на малцинството, за Асен Василев и Христо Иванов задачата е най-малко 121 депутатски кресла, с цел да тръгне България по нов път. Стратегията е да се привлекат разнообразни групи, организации, придвижвания с дела по места.

Единственият проблем в тази тактика е достигането до елементарното болшинство. От всички партии с наличие в Народното събрание до наскоро за тях само Българска социалистическа партия беше някакъв вид за реализиране на болшинство, само че към днешна дата съдействието с тях наподобява недопустимо.

Другият огромен блок, „ хартиената коалиция “ надалеч не демонстрира такава очевидна степен на обязаност, само че на процедура имат опция да реализират стабилно болшинство.

Те могат да реализират болшинство на база на национални цели, само че не са толкоз наивни, че да сформират коалиция в нормалния смисъл на думата, поради остарели вражди и тежки идеологически разлики. А кабинетът, (най-вероятно до локалните избори) може да бъде спешен, експертен, механически, на националното избавление, или както там го кръстят и с стремително и уверено приемане на съвсем готовите закони от предишното Народно събрание да извлекат съществени политически дивиденти.

А такава квазикоалиция елементарно може да се сформира поради положението на партиите и неналичието на потребни ходове.

ГЕРБ нямат различен излаз. С доста старания те съумяха да се върнат на политическата сцена след три, въпреки и къси Народното събрание в изолираност и още веднъж са водеща партия. След заклеймяването на Горанов и ясните подмятания, че носят виновност за неприемането на антикорупционните закони, ще би трябвало да потвърждават противоположното и най-убедителният метод това да стане е като лидират процеса и то от „ Дондуков “ 1. Прогнозирам, че цялата им парламентарна група ще гласоподава „ за “ антикорупционните закони.

Движение за права и свободи от дълго време дават ясни знаци, че им е омръзнало да стоят настрана и да играят ролята на наблюдаващи и е извънредно време да се завърнат под някаква форма в ръководството.

Българска социалистическа партия е в тежък нокдаун след свадите на конгреса, напусналите я знакови фигури и цели организации. А явяването на старите муцуни от „ Левицата “ ще къса живо електорално месо от столетницата. В този смисъл Корнелия Нинова е в слаба позиция и ще направи всичко допустимо да бъде с болшинството, тъй като в съпротива ще бъде тотално изолирана. И още по-важно, надали ще си разреши да изнудва останалите и да слага безапелационни условия. Червената линия тук е оръжието за Украйна, за обществения пакет ще се схванат някакси.

Що се отнася до партията на Стефан Янев, в случай че въобще влезе в Народното събрание, той нееднократно е показвал устрема си да се сплотява с болшинството.

Засега прогнозата ми е, че с по-голяма възможност „ статуквото “ ще получи повече гласове на изборите и ще контракти болшинство по цели, само че без да прави коалиция и ще излъчи държавно управление вид „ Габровски “. И ще гласоподава единомислещо закона за надзор на основния прокурор.

Пиша „ към този момент “, тъй като една трета порция имена по „ Магнитски “, оповестена за по-сигурно 2 седмици преди изборите може да промени съотношението на силите и България да тръгне за повторно по автомагистралата на демократичната смяна.

Евгени Петров,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР