„Бих квалифицирал изборите като обнадеждаващи. След два парламента, които не

...
„Бих квалифицирал изборите като обнадеждаващи. След два парламента, които не
Коментари Харесай

Слави Василев: Неизвестната в уравнението на властта е в ръцете на Петков и Василев

„ Бих квалифицирал изборите като обнадеждаващи. След два Народното събрание, които не назовавам провалени, а разнообразни, в които консенсус не съумя да се образува, има изгледи подобен да се откри в границите на 47-ия парламент ". Това сподели пред БГНЕС политологът Слави Василев.

„ Причината е, че изгря нова политическа звезда – на някогашните министри Кирил Петков и Асен Василев („ Промяната продължава “ – бел. ред.) По всичко проличава, че те ще заемат водеща позиция в идващото национално Народно заседание. Те порастват в социологията, който напредък съм уверен, че ще следим и по време на акцията. Докъде ще стигне той не знам, само че има сериозен капацитет. Може би това е ключът към един друг парламент, в който болшинство на смяната ще има, което огромна част от жителите чакат. Какво ще създаде той обаче следва да забележим “.

Според него новата групировка ще концентрира огромна част от публичния интерес в себе си, както на предходните избори го направи „ ИТН “ на известния ефирен водещ Слави Трифонов. „ Неизвестната в уравнението на властта е в ръцете на Кирил Петков и Асен Василев “, счита анализаторът. „ Ако „ ИТН “ бяха звездата, която активизираше електоралния капацитет на хората, искащи да извърнат страницата от предходното ръководство, то в този момент този мобилизиращ резултат е в ръцете на Петков-Василев “, добави още той.

Според Слави Василев изборите „ 2в1 “, планувани за 14 ноември, няма да объркат гласоподавателите. „ Аз съм кардинално срещу смесването, тъй като демократичната логичност изисква когато искаш от жителите да концентрират силата си и да създадат умишлен избор, този избор би трябвало да е или за Народно заседание, или за президент. Не бива да се смесват, само че откакто електоралните календари постановиха разбъркване на тези избори, аз съм сигурен, че жителите ще могат да създадат два обособени избори в един и същи миг “, разяснява той. „ Често изборът за президент върви ръка за ръка с избора на политическа групировка след него. Кандидат-президентските двойки също са сложени в това двойно разделяне в българската политика: „ промяна-статукво “, „ стари-нови “ и така нататък Границите несъмнено малко се размиват “, добави още политологът.

Слави Василев счита, че коалиция сред така наречен протестни обединения без присъединяване на Българска социалистическа партия ще бъде мъчно да се образува, в случай че Кирил Петков и Асен Василев „ не се изстрелят до небесата “. „ Хората, които са избрали да обръщат страницата „ Борисов “, ще гласоподават за Румен Радев на президентския избор, може би ще гласоподават и за Лозан Панов. Ще гласоподават и за някои от тези 4-5 обединения, които биха влезнали в Народното събрание. От другата страна хората, които са избрали Бойко Борисов, ще гласоподават за ГЕРБ и подкрепения от тях кандидат-президент проф. Анастас Герджиков. В това няма никакво комплициране “, акцентира анализаторът.
По думите му възможен втори тур няма да обърка сметките на сегашния държавен глава Румен Радев, за който множеството анализатори предсказват елементарно продобиване на втори мандат. „ Не мисля, че това ще затрудни президента Радев, защото той ознаменува смяната. Промяна, която хората виждат по друг метод, само че всички стигаме до едно – смяна без Борисов да си тръгне не може да има. Това е общият знаменател. Всички хора, които без значение дали гласоподават „ ляво “ или „ дясно “, дали са либерали или консерватори, те виждат смяната като превръщане на страницата от ерата „ Борисов “, а Радев е точно този политик, който с вдигнатия пестник отвори фронта срещу Борисов. Не считам, че през идващите месеци ще има някой, който да му отнеме тази извоювана от него позиция. Не виждам заплаха за него “, счита Слави Василев.

Решението на Движение за права и свободи за първи път в историята на партията да издигне собствен претендент – водачът Мустафа Карадайъ, политологът разяснява по този начин: „ Това е един заслужен ход зад Движение за права и свободи. Аз считам, че електоралната честност по отношение на гласоподавателите изисква партиите да издигат партийни претенденти. Движение за права и свободи бяха задоволително смели да повдигнат лична партийна кандидатура “. Реалният политически смисъл на това е да активизират своя електорат посредством една разпознаваема измежду българските мюсюлмани фигура. Ако предположим, че Анастас Герджиков отиде на втори тур, тогава тези хора към този момент ще бъдат подготвени да хвърлят всички старания. Стратегията на Движение за права и свободи е „ всичко друго, само че не и Радев да бъде президент “, акцентира още политологът.
„ Силите на статуквото са притиснати. ГЕРБ са притиснати, Движение за права и свободи са притиснати. От тях можем да чакаме изненади. Това са мощни съперници и не трябва да бъдат подценявани. Президентът Румен Радев не ги подценява сигурно. Биха могли да станат и някакви разтърсвания, защото това са хора, способни на мръсна игра. Каквото и да създадат обаче, те няма да лишават убеждението на българина, че би трябвало да живеем в една по-справедлива среда. Среда, в която политиката не е уродливо събитие, в което има нощни шкафчета, цялостни с пари, а средство, с което да се покачва благосъстоянието на хората. Борисов се трансформира в анти-образа на честността в българската политика, Движение за права и свободи също е анти-образа на честността. Каквото и да създадат, няма да могат да засенчат Радев “, счита Василев, съгласно който протестните обединения в идващия парламент ще беседват доста „ по-меко и цивилизовано “

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР