Библиотека „Родина“ кани на представяне на книгата Псевдоним Вирус с

...
Библиотека „Родина“ кани на представяне на книгата Псевдоним Вирус с
Коментари Харесай

Представят книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ на 11 август в Стара Загора

Библиотека „Родина“ кани на показване на книгата „ Псевдоним Вирус с багра измама “, отдадена на проф. Радка Аргирова. На 11 август, от 17:30 часа, изданието ще бъде показано в Арт фоайето на Радио Стара Загора.

В града на липите ще гостуват дружно авторката на книгата Юлия Пискулийска, както и самата проф. Радка Аргирова. Входът е свободен.



На 13 юли 1985 година младата стипендиантка на „ Хумболт “ Радка Аргирова донася в България кафези, инфектирани със заплашителен вирус, наименуван „ чумата на 20-ти век “. Най-видните мозъци на планетата са стъписани.

– Благославям този ден! – повтаря в този момент проф. Аргирова, само че единствено тя си знае през какви премеждия е предходна.



„ Псевдоним Вирус с багра измама “ документира неравната битка на младата Радка Аргирова за правото да изследва този вирус, обвързван с имената на международни учени като Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси (двамата получават Нобел за медицина, 2008) и Робърт Чарлз Гало от университета в Чикаго. Но в „ страната на парадоксите “ това извънредно научно събитие се трансформира в стигма. Радка Аргирова е обвинена, че е употребена като вносител на „ биологично оръжие “ от Съединени американски щати. Държавна сигурност завежда дело против младата изследователка.



Книгата се чете на един мирис като престъпен разказ. „ Неправдоподобна “ история, а в действителност документална. Архиви, извадени от сейфовете на Държавна сигурност, и обстоятелства от житейската история на проф. Аргирова, които звучат като разказ на Оруел. Сглобката е направена от надарената журналистка и писателка Юлия Пискулийска. Тя е създател на стихове и прозаичност, ръководител на фондация „МОСТ- Медии, Общество, Семейство, Традиции“ и уредник на здравен конгрес.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР