Биатлонът на България е със сериозни затруднения по пътя към

...
Биатлонът на България е със сериозни затруднения по пътя към
Коментари Харесай

Екатерина Дафовска заговори за олимпийското участие на биатлона, държавата реагира бързо

Биатлонът на България е със съществени усложнения по пътя към Олимпиадата в Пекин, Българска федерация по биатлон изпитва големи усложнения директно преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със положението на тима и състезателите, а с неналичието на обикновено финансиране, декларира във фейсбук пост президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска. 

Ситуацията слага под въпрос присъединяване на най-хубавите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще дефинират участниците на игрите в Пекин идния февруари.

По думите ѝ, бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 000 лева спрямо предолимпийската година преди Пьонгчанг’2018 с претекст, че летните игри в Токио се отложиха с 12 месеца.

" Тази редукция бе съпроводена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година с цел да завършат обикновено квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче по този начин и не се случва. Служебните държавни управления и служебните министри са от избори в избори, а олимпиадата към този момент чука на вратата ", разяснява Дафовска.

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 година и за тях MOK взе решение квотите да се дефинират до 16 януари, така че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане явен след присъединяване им в началните 6 кръга за Световната купа. Първият от тях стартира след три седмици - на 27 ноември в Йостерсунд, Швеция. До Коледа предстоят още три из Европа.

" Българската федерация си е сложила вероятната цел да има оптимален брой участници – 4 мъже и 4 дами на олимпиадата в Пекин, само че това може да се случи единствено в случай че се обезпечат обещаните средства, с цел да се започва във всички международни купи. В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, към момента не е ясно по какъв начин и по кое време ще се подкрепят зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните тимове в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин ", обобщава Екатерина Дафовска.

Светкавична реакция на служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов взема решение усложненията на българския биатлон.

Часове откакто федерацията разгласи терзанията си, че неналичието на обещаното финансиране слага под въпрос присъединяване на най-хубавите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа и на олимпиадата в Пекин, от ММС увериха, че средствата за дофинасирането на зимните ни федерации към този момент са обезпечени с решение на Министерския съвет.

" Българска федерация по биатлон благодари за разбирането и бързата реакция, която ще спомогне нашите най-хубави състезатели да проведат естествена подготовка, пускане в олимпийските квалификации и безпроблемно присъединяване на зимни игри в Пекин ", съобщи президентът на БФБ Екатерина Дафовска, златна олимпийска медалистка от Нагано 1998.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР