БГНЕС Три мечета бяха спасени при съвместна акция на МОСВ, Регионалната

...
БГНЕС
Три мечета бяха спасени при съвместна акция на МОСВ, Регионалната
Коментари Харесай

Институциите спасиха осиротели мечета, даваме ги в Гърция

БГНЕС Три мечета бяха избавени при взаимна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионалната ревизия по околна среда и води – Смолян и Фондация " Четири лапи “, осведоми БГНЕС. Те бяха намерени край пътя наоколо до родопското с. Барутин, наоколо до язовир Доспат тази събота. Мечетата са на напълно нежна възраст и са били без майка си, което наложи незабавното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица.

Вчера те бяха прегледани от ветеринарен доктор, оповестиха от " Четири лапи ". 

" Били са сами близо денонощие, като през това време не са се хранили и не са поемали течности. Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на открити мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е извънредно мъчно, само че все пак ще създадем всичко допустимо, с цел да ги спасим ", разяснява Димитър Иванов, шеф на стопанисвания от " Четири лапи “ и фондацията на Бриджит Бардо избавителен център.  

По думите му те са мощно уплашени поради преждевременното им обособяване от майката.  

Трите мечета са на възраст към три месеца и към момента бозаят. Специалистите на " Четири лапи “ са почнали зареждането им с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се прибавят витамини. Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 кг, а терзанията на гледачите и лекарите в Парка за танцуващи мечки са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг.  

Очаква се до две седмици, когато общото им положение се стабилизира и укрепне, да бъдат настанени в избавителен център в Гърция, който е профилиран в развъждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа. 

За да се понижи напрежението на мечетата, както и да се подсигурява сполучливото им развъждане и реадаптиране към живот в дивата природа, контактът им с хора ще бъде редуциран до най-малко. До заминаването им за Гърция те ще бъдат отглеждани в карантинно помещение и до тях няма да бъдат допускани гости на Парка за танцуващи мечки. 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР