БГНЕС Надеждата се сблъсква със съмненията, докато смъртността от COVID нараства

...
БГНЕС
Надеждата се сблъсква със съмненията, докато смъртността от COVID нараства
Коментари Харесай

От САЩ: България е най-лошият пример в Европа заради антиваксъри, които тръбят, че ваксините убиват

 БГНЕС Надеждата се сблъсква със подозренията, до момента в който смъртността от Коронавирус нараства в минимум имунизираната страна на Европейски Съюз. Сгушен в края на неделен пазар в дребното село Крушовица, България, на към 160 км северно от столицата, дребен екип от здравни служащи се пробва да се опълчи на мрачните прогнози, написа американският вестник Washington Post, представени от " News.bg ".

Те знаят, че множеството хoра в региона са скептични към имунизациите против ковид - а някои са изцяло враждебни - само че лекарят, медицинските сестри и техният водач отиват.

" Осъзнах, че Коронавирус е същински проблем и желаех да се защитя по някакъв метод ", споделя Денислав Илиев, 18-годишен юноша, който отива в университет тази есен. 

По-малко от 1 на всеки 5 българи са изцяло имунизирани против ковид - брой, който изостава надалеч от междинния % в Общността и бележи най-лошият образец за все по-неравномерното възобновяване от пандемията в ЕС.

Едно изключително терзание: Много от служащите във фермите на Западна Европа пътуват сезонно от България, само че следствията са най-ужасни в самата едва имунизирана страна.

В България това е изключително сериозен миг. Смъртността от COVID-19 е най-високата в Европейския съюз, а броят на новите случаи също стартира да се повишава. Лекарите чакат повишаването на инфекцията през идващите седмици - следващата вълна в страна, която настойчиво отхвърля най-ефективната отбрана против вируса.

Плодородна почва за теории на конспирацията

България, балканска страна с към 7 милиона души, е един от най-новите членове на Европейски Съюз и един от най-бедните. Районът, където се намира Крушовица - в северозападната част на страната, сред река Дунав и ниска планинска верига - постоянно оглавява листата с най-бедните райони на блока.

Но даже и в София, столицата на страната и максимален град, съмнението за имунизациите е дълготраен проблем, остър по време на пандемията.

" Няма същинско доверие в институциите, няма същинско доверие в нашето общество и това е доста плодородна почва за теории на конспирацията ", споделя Александър Симидчиев, някогашен народен представител и доктор, експерт по белодробни болести.

Конспирации, включващи създателя на Microsoft Бил Гейтс или микрочипове, да вземем за пример, завоюваха особена известност в България, дружно с поредност от подправени вести, които към момента се популяризират онлайн и в обичайни медии.

Лекарите, подкрепящи възгледите против имунизациите, постоянно се канят в известни национални телевизионни излъчвания, които рядко поправят лъжите и вместо това съпоставят своите отзиви с тези на специалисти, призоваващи за по-строги ограничения за публично здраве.

" Това е комплицирана причина, заради която нещата не вървят добре ", споделя Симидчиев. " По време на политическа неустойчивост хората са склонни да бъдат доста популистки настроени, вървят с потока от подправени вести. "

Бащата на Люба Касова, Георги Касов, се завърна в България предходната година, откакто прекара началото на пандемията при непоколебим локдаун във Англия. Касова не искаше той да се прибира - знаеше, че опазването на здравето в България няма да е толкоз положително - само че изолацията във Англия е сложна за него, 85-годишен някогашен посланик.

Когато България стартира да ползва първите си ваксини, Касова се опитваше отдалеко да накара татко си да се имунизира, само че защото държавното управление даваше приоритет на здравните експерти и други служащи на първа линия, той към момента не отговаряше на изискванията. След това, в края на февруари, управляващите отстраниха изцяло листата с цели, което докара до по-голяма конкуренция за имунизации и затрудняваше достъпа на възрастните хора до ваксина.

През април, месецът, когато Касова - на към 40 години - съумя да се имунизира в Лондон, Касов се болести с COVID-19 и умря.

" Беше толкоз незаслужено ", коментира Касова. " Чувствах се доста безпомощна. "

След това пристигна вълна от теоретиците на конспирацията, които изясняват на Касова, че татко й не е починал от Covid-19, тъй като вирусът е подправен, или че " по този начин или другояче би починал ".

" Това ме накара да се усещам по този начин, като че ли някой дърпа килима отдолу под краката ми и аз падам ", сподели Касова. " Това подкопава цялата ми визия за действителност и оплаквам за татко ми. "

България на прага на нова Covid вълна

Университетската болница " Лозенец " в София е едно от най-добре оборудваните медицински заведения в България, само че даже там личният състав се бори да се оправи с притока на пациенти с Covid през зимния пик.

" Никога не мога да не помни това: В един миг смъртността бе толкоз висока, че нямахме задоволително торби за всички трупове ", разяснява гастроентеролог в болничното заведение.

Милена Перухова и нейният сътрудник Петър Илиев, кардиолог, са двама от многото лекари, преназначени в четириетажното поделение за Covid-19 на " Лозенец " и по време на най-лошия пик те виждат по какъв начин вирусът разболява и убива техни сътрудници. Подобно на здравните служащи по целия свят, те са изтощени. От октомври до април здравното заведението загуби почти 10 % от пациентите си с COVID-19 - потресаваща смъртност, която евентуално е по-висока в лечебните заведения с по-малко запаси.

" Започваме да приказваме за пациенти в подтекста на прогнозата ", споделя Илиев. " Това е Иван и той няма да успее - евентуално няма да успее или ще успее. Така вуждаме пациентите. Видяхме толкоз доста. "

Преди дни отделението за COVID-19 бе на половина цялостно. Но лекарите чакат нов скок на болни, който ще подхожда или ще надмине миналогодишната зимна вълна, като вирусът евентуално ще пробие забележителните пластове от неимунизирани поданици.

Лекарите споделят, че водачите на страната им би трябвало да слагат и предизвикват амбициозни цели за имунизация, като в Съединени американски щати и Франция.

" Политиците се приспособяват към публичното мнение ", сподели Перухова. " Общественото здраве и животът на хората не са приоритет. "

Българският длъжностен министър на опазването на здравето разгласи имунизацията за " най-ефективното средство за отбягване на тежкия ковид и гибелта " и осъди антивакс група, която атакува медицински личен състав за имунизация.

В страната има условие за носене на маска, само че мнозина го пренебрегват и при започване на септември държавното управление наложи по-строги ограничавания за заведенията за хранене и нощните клубове, което докара до митинги в няколко града.

" Ниският % на имунизация ни принуждава да наложим тези ограничения ", сподели Кацаров.

В селските региони като Крушовица скептицизмът е надълбоко затвърден.

На неделния пазар продавачи и даващи отзиви гледат деликатно мобилния екип за имунизация, като споделиха пред публицистите на Washington Pos, че нямат доверие на имунизациите против ковид и че изобщо се съмняват в тежестта на COVID-19, който до момента е умъртвил минимум 20 000 българи и е заразил минимум 480 000.

" Няма да се имунизирам, тъй като мисля, че всичко това с Коронавирус е агитация ", споделя Мартин Петров, 22-годишен юноша, който се разхожда из пазара с другар.

" Те просто го употребяват, с цел да плашат хората. Сигурен съм, че не е толкоз неприятно, колкото го демонстрират. " Единственият метод да ме имунизират, споделя той, е в случай че ме принудят, преди да отпътува за чужбина.

Капка Георгиева, член на ромското малцинство в страната - които като цяло даже са още по-малко склонни да бъдат имунизирани - неотдавна се имунизира с " Джонсън и Джонсън ". Неваксинираните й другари и съседи й споделят, че това може да я убие или да изгуби някой крайник.

Георгиева е толкоз разтревожена от страничните резултати, че напуща сергията, където продава облекла и дънки на пазара, с цел да потърси убеденост от чиновниците на мобилния екип за имунизация.

" Хората в моята общественост не желаят да се имунизират ", сподели тя. " Те се опасяват и чуват по малкия екран и други източници, че могат да умрат. Има суматоха. Не мога да убедя никого да се имунизира. Казват ми, че съм луда, че го върша. "

В мобилното поделение за ваксини личният състав се надява на повече хора като Георгиева, които са подготвени да устоят на големия антиваксинален напън. Но те знаят, че пътят ще бъде дълъг.

" Най-вече съм загрижена, че в селските общности не всеки схваща нуждата да се имунизира ", споделя Албена Димитрова, здравна сестра в отделението. " Хората към момента се двоумят и процентите са ниски. Целта е да се построи групов имунитет, с цел да можем дружно да преодолеем тази пандемия и да живеем естествен живот. "

Боян Иванов е минал с микробуса с имунизациите повече от 3000 километра за три месеца, пътувайки от село до село, с цел да достави животоспасяващите дози.

" Гордея се с работата си ", споделя той. " Накратко, аз се боря с антиваксърската акция. "

В този ден антиваксирите печелеха. Неваксинираните евентуално са доста повече от имунизираните на пазара в Крушовица. Но мобилният екип се връща всеки уикенд, с цел да опита още веднъж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР