БГНЕС Проблемът не е самият софтуер, а в това как и

...
БГНЕС
Проблемът не е самият софтуер, а в това как и
Коментари Харесай

Разработката Пегас е мощно оръжие в борбата с киберпрестъпността и тероризма

 БГНЕС " Проблемът не е самият програмен продукт, а в това по какъв начин и от кого се употребява ", съобщи пред Българска национална телевизия специалистът по киберсигурност Явор Колев, който разяснява случая с израелската електронна система за шпионаж " Пегас ".

Според него създаването " Пегас " е " мощно оръжие в битката с киберпрестъпността и тероризма ". И това е напълно законно. А доказателство, че софтуерът работи, е фактът, че е изключително необятно употребен в Мексико за противопоставяне на наркокартелите.

" Израелските компании не са го продали, с цел да бъде употребен непозволено и в ущърб на правото, а са го продали, с цел да може да подкрепя битката с тежката и проведена престъпност. Знаете, че една секира се създава, с цел да сече дърва, само че с нея може да се режат и глави ", сподели специалистът по киберсигурност Явор Колев.

Механизми за отбрана има - потребление на лицензиран програмен продукт и антивирусни стратегии. В случая с Пегас, който в същността си е вирус, няма създаден антивирус. Причината - за всеки съответен проблем се търси съответно решение.

" В случая това е най-опасното, че се употребяват легални принадлежности, с цел да бъдат преследвани и подслушвани избрани оперативно забавни лица. Използването на продукта на израелската компания по метода, разказан е разкритията на " Форбидън сторис ", обаче е закононарушение. Има ли гаранции за разкриването му. Гаранция е демократичното ръководство на избрана страна. И законите, които съществуват в нея, и правоохранителните органи, които съблюдават законодателството. Ако те не го съблюдават, подлежат на наказателна отговорност ", сподели специалистът по киберсигурност Явор Колев.

По мотив присъединяване на българска компания в създаването на софтуера Колев сподели, че се гордее, че има българска диря в основаването на толкоз потребен програмен продукт.

" Мисля, че това е една задоволително добра реклама за една такава компания, която на международно равнище създава такива принадлежности. Пак споделям - това не е незаконен инструмент. Престъпление е потреблението му по противозаконен метод ", сподели Колев.

Няма секрети в интернет и 100-процентова сигурност, счита специалистът и добавя, че всеки консуматор би трябвало да има избрана кибер хигиена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР