БФ Баскетбол се включи в нов европейски проект по Еразъм

...
БФ Баскетбол се включи в нов европейски проект по Еразъм
Коментари Харесай

БФ Баскетбол се включи в нов проект

БФ Баскетбол се включи в нов европейски план по Еразъм + (номер: 613606-EPP-1-2019-1-CY-SPO-SCP) за поощряване на образованието в и посредством спорта. Координатор на плана е Кипърската баскетболна федерация, а сътрудници - баскетболните федерации на Румъния и Северна Македония, както и Център за обществени нововъведения (Кипър), МСВ Баскет (Италия) и Солунският американски лицей " Анатолия ". С този европейски план от баскетболната централа желаят да подкрепят развиването на житейски умения у състезателите в синхрон с използването и осъществяването на насоките и инструкциите на Европейския съюз по отношение на " Двойни кариери на спортистите ".

Проектът се назовава Житейски умения посредством баскетбол (BASKI, Basketball for Life Skills) и цели създаването на подготвителна стратегия за треньорите по баскетбол, учителите по физическо образование и ръководителите в спорта и образованието за поощряване на практикуването на баскетбола измежду учениците в началните класове като среда за развиване на житейски умения, с акцент върху гражданското присъединяване и обществения принос. Сред предстоящите резултати от самодейността са окуражаването на младежите да спортуват и по този начин да придобият съществени житейски умения като отговорност, водачество, работа в екип, емпатия, взимане на решения, обмисляне, креативност, информационни умения и други Спортът, и изключително баскетболът, е значим фактор за развиването на самочувствието, идентичността и възприятието за подготвеност на подрастващите.

Първата фаза на плана изискваше правенето на Национален отчет по тематиката във всяка една от страните сътрудници и в тази връзка бяха интервюирани 11 български експерти, като техните отговори бяха оценени и систематизирани. Голяма част от интервюираните са някогашни топ национални състезатели от двата пола, които понастоящем са баскетболни треньори. Сред участниците в изследването има и учител в НСА, треньори уредници на детски баскетболни кампове, преподавател по физическо образование с опит в баскетболното треньорство, член на УС на БФ Баскетбол и експерт в работата с групи от малцинствата във футбола.

" Включихме се като федерация в този план, тъй като считаме, че баскетболът има редица преимущества при развиването на разнообразни житейски умения. Това наше разбиране се удостовери и от отговорите на интервюираните треньори по отношение на националния отчет. Всички участници подходиха доста съществено към заложените въпроси, дадоха скъпи хрумвания и се сплотиха към нуждата от основаването на подготвителна стратегия в тази тенденция, което в действителност е и задачата на плана. Планира се основаването на стратегия за интерактивно образование, налична онлайн, включваща мултимедийно наличие, видео уроци със занимателни игри и други атрактивни за децата извършения. Ако успеем да представим тази стратегия в учебните заведения и детските градини, баскетболът ще стане доста по-популярен измежду децата ", изясни Генералният управител на БФ Баскетбол Елеонора Рангелова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР