Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да

...
Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да
Коментари Харесай

Фандъкова: 20 000 домакинства ще могат да сменят старите печки с по-екологични

Безвъзмездно ще предоставим опция повече от 1/3 от семействата да сменят своята отоплителна апаратура с по-екологична - ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни акции, увещание, уповавам се че ще имаме поддръжката на хората. Това съобщи в предаването "Денят стартира " с Георги Любенов беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

Плановете ни са 20 000 семейства в идващите 2-3 години да сменят отоплителната си апаратура. Безспорно, най-вече хора палят боклуци в ромските махали на София, призна градоначалникът. Най-голямо изпитание поставяме в регион "Красна поляна ", успяхме да съборим два от блоковете на така наречен Виетнамски общежития, които създаваха изключителни проблеми, добави кметът.

По мотив тежките метеорологични условия и снеговалежите в София, Фандъкова изясни, че почистването на града е денонощна задача, като на този стадий няма проблеми с придвижването. Следим с джипиес почистването в действително време, сътрудниците и спешните дирекции са непрестанно на терен, добави кметът.

Решаването на казуса със замърсяването на въздуха в София несъмнено е измежду главните цели, безапелационна беше Фандъкова.

Полагаме оптимални старания въздухът в София да става все по-чист. Проблемът с фините прахови частици остава в избрани дни, замърсяването е съществено, съобщи градоначалникът.

Никоя институция обаче не може да се оправи сама с този проблем, би трябвало да се включат всички, както и самите жители, прикани кметът.

Подобрихме публичния превоз, с цел да имат хората опция с нови рейсове, трамваи, метро. Настоявам да бъде инкриминирано горенето на боклуци - това е неразрешено и в този момент, нормите обаче са административни и не водят до нужния резултат, добави Фандъкова.

Фандъкова разяснява и проблемата тематика с въвеждането на винетки за Северната скоростна дъга, което в последна сметка отпадна след договаряния сред АПИ и Столична община.

Ние от години работим в доста добра съгласуваност с АПИ. За огромна част от софиянци Северната скоростна дъга е градски път, който обслужва пет региона. Очакваме тази година да стартира разширението и на Южната дъга - от "Младост " до Автомагистрала "Тракия " и съм уверена, че ще реализираме съглашение с АПИ, съобщи е Фандъкова.

Относно необятно коментирания и подложен на критика в обществените мрежи ремонт на централната столична улица "Граф Игнатиев ", Фандъкова съобщи, че не счита започването му за неточност.

Не е неточност, че вършим реорганизация на тази улица, която не е осъществявана от десетки години. На мен като кмет ми беше неловко да минавам от там, стърчаха арматури от релсите, да не приказваме за настилки и пазара за книги с кашони от банани - мисля че това не е опция за столицата на България. Ремонтът надалеч не е единствено в настилките - преди този момент там беше сменена канализация на над 100 години, топлопровод. Хората би трябвало да знаят, че е приключен обектът единствено в сектора на трамвайните релси. Много значимо беше да махнем оградите поради огромните неудобства, които изтърпяха търговците и живеещите в региона, само че настилките по тротоарите и пред църквата "Свети Седмочисленици " не са подготвени. Аз съм кметът, който е налагал най-сериозни наказания без да се интересувам коя е компанията - огромна или дребна. Разбира се, че се нервирам, когато не е направено нещо както би трябвало, само че ще ги връщаме до момента в който не се направи качествено, безапелационен е столичният градоначалник.

През последните 10 години София непрестанно е строителна площадка и това няма по какъв начин да е по различен метод - ние трябваше да възвръщаме града, призна Фандъкова.

2019 година ще бъде годината на метрото, ще са подготвени 48 км. Това са големи вложения, големи старания. Най-голямото достижение е, че не спряхме да строим метрото, намерихме опция да го създадем даже със лични средства, без еврофинансиране, изясни кметът.

На въпроса дали счита да се кандидатира за нов мандат на идните локални избори, Фандъкова съобщи, че към момента е рано да се вземе решение дали ще се кандидатира отново. Ще се разяснява въпросът, значимо е какво оставяме след нас. Когато имам готово решение, ще го оповестя на всички, добави кметът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР