Безвъзмездна финансова помощ в размер на 10 млн. лева е

...
Безвъзмездна финансова помощ в размер на 10 млн. лева е
Коментари Харесай

Европа дава 10 млн. лева на Пловдив за кални петна

Безвъзмездна финансова помощ в размер на 10 млн. лв. е утвърдена за община Пловдив по Оперативна програма „ Околна среда 2021 -2027 година ”, с цел да се пребори с така наречените кални петна и да ги трансформира в зелени площи и места за отдих, изключително в междублоковите пространства.  Средствата ще бъдат предоставени, откакто администрацията внесе план, изясни шефът на дирекция „ Екология ” Вяра Колева. Според изследването в Пловдив има над 170 дка „ кални петна ".



 Обществената поръчка за избор на проектантски колектив е оповестена през днешния ден с планирана стойност 300 000 лв., а предложения се одобряват до 9 януари в това число.

Процедурата  „ Зелена инфраструктура в градска среда “, по приоритет 5 „ Въздух “ си слага за цел  намаляване на вторичното разпрашаване посредством зелени ограничения в градска среда  и е ориентирана  към общините Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Бургас и Пловдив. които са предефинирани бенефициенти по плануваната процедура. 

В програмата са  предвидени ограничения за създаване и възобновяване на зелената инфраструктура, което включва зелени стени, зелени зони, озеленяване на „ кални петна “, зелени покриви, защото те са едно от изискванията за възстановяване на въздуха.  Според  изследвания  показателят „ зелени площи на човек “ в огромните обитаеми места варира от 3-15 кв.м. на гражданин, което е надалеч от европейските условия за 20 кв.м.  

Избраният екип би трябвало да уточни в плановото предложение подобаващи площи за озеленяване. В заданието е включено също по този начин основаване на картотека на проучените терени и  зелени ограничения в градска среда, които ще понижат наличието на фини прахови частици във въздуха. 

По Оперативна програма „ Околна среда 2021-2027 година ”  за община Пловдив са планувани също по този начин 28 млн. лв. за замяна на битово отопление с дърва и въглища с екологични уреди, както „ Марица ” към този момент писа. Още 4,5 млн. лв. се обезпечават за въвеждане на зони с ниски излъчвания, които да лимитират достъп на остарели коли – замърсители. 

Общата сума на безвъзмездната помощ за опазването на околната среда в Пловдив е 42,5 млн. лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР