Безумното изискване в рамките на 2-3 или 5 години отива

...
Безумното изискване в рамките на 2-3 или 5 години отива
Коментари Харесай

Край на драмата с техническите паспорти на жилищата

Безумното условие в границите на 2-3 или 5 години отива в историята. Служебният министър Виолета Комитова е разписала промени в Наредба 5 от 2006 година, с които периодите за жилищните блокове отпадат, а за. В досегашният вид на наредбата, която към този момент е претърпяла серия поправки, се предвиждаше така наречен паспортизация на постройките да завърши до края на 2022 година, след което на неизрядните притежатели да се постановат санкции и други наказания.

След приемането на наредбата преди 15 години всяка новострояща се постройка влиза в употреба с направен паспорт, в който се разказват главните ѝ характерности – структура, съоръжения – ел, топло-, ВиК, енергийна успеваемост и така нататък, като концепцията е за няколко години и старите здания, правени преди 2006 г, да се снабдят с такива документи. Такава акция обаче е доста огромна и скъпа и тъкмо затова периодите за приключването ѝ бяха отлагани от няколко държавни управления, написа вестник " Сега ".

Новината за сегашната промяна в наредбата оповестиха трима политици от десницата, които още в по-миналия парламент сътвориха " група за напън " за отпадане на квазиданъка " механически паспорт ", а в последно време са провели и серия срещи с отрасловия министър Комитова по въпроса.



По предварителни оценки с отпадането на задължението, или общо към 3 милиарда лева на българските жители и компании, оповестиха във Фейсбук Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Самата Комитова още с влизането си в служебния кабинет разгласи периодите и задължението за паспорт на всяка постройка за безумно. От ГЕРБ години наред обясняваха, че " няма мърдане ", тъй като било европейско условие. Но се опитваха да го натрапят по неевропейски метод и в неизпълними периоди.

Занапред правенето на механически досиета за старите обекти ще продължи, само че то ще става последователно, като ще е наложително единствено за постройки, за които е открито, че са рискови и би трябвало да се ремонтират, или когато се вършат основни преустройства и реконструкции.

" Масовата паспортизация " заплашваше да се изроди като " всеобщото саниране " на панелни блокове – да сътвори " златен " бизнес за дефинира компании, които се занимават с обследвания на здания и разнообразни типове поправки, c голям риск паспортите да се вършат официално. В същото време за разлика от " безплатното " саниране, за което плащаше държавният бюджет, техническите паспорти са си разход за притежателите на парцелите.
Твърде малко здания имат механически паспорт

В България има близо 2.8 млн. здания, само че. Всички парцели, санирани по стратегии със средства от Европейски Съюз или от българския бюджет, са с направени механически досиета, само че те са общо към 3000. Очевидно е, че в България няма задоволително профилирани компании, които да извършат паспортизация на над 99% от постройките в границите на поставяните до момента периоди.

Санирането като част от зелените проекти на Европейски Съюз за икономисване на сила е залегнало в националната тактика за подкрепяне обновяването на националния сграден фонд, която планува до 2050 година 60% от жилищния и близо 17% от нежилищния фонд у нас да бъдат оздравени.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР