Безумният план на Путин е да унищожи Украйна в една

...
Безумният план на Путин е да унищожи Украйна в една
Коментари Харесай

Новата Украйна е кошмарът на Путин

Безумният проект на Путин е да унищожи Украйна в една война на тотално безсилие. Но той тотално ще се провали - пред очите ни се ражда една нова, по-силна Украйна, написа Роман Гончаренко в.

" Защо не съм посещавала тази страна преди войната ", написа от Украйна в Туитър една немска журналистка. Тя се ядосва, че не е съумяла да прегледа красивите градове Лвов и Одеса без барикади.

Подобни въпроси си задават и доста западноевропейци - публицисти, политици и доброволци - които за първи път видяха Украйна след началото на съветската инвазия на 24 февруари. От Украйна в никакъв случай не е получавала толкоз доста внимание.

Журналистката има право да се ядосва. Тя е пропуснала нещо, което в никакъв случай няма да е същото. Не става дума единствено за забележимите следи от войната. Старата, мощно постсъветска Украйна умира под съветските бомби: хора, къщи, фабрики и илюзии. Положителните, съвсем приятелски връзки с Русия в никакъв случай няма да бъдат същите като преди войната. Отчуждението сред двата народа, което стартира след анексирането на през 2014 година, не може да бъде по-голямо. Омразата и гневът ще образуват генерации.

Най-голямата опасност от 100 години

Украйна отбелязва своя Ден на независимостта със комбинация от горест, сълзи и неподчинение. За осми път празникът се отбелязва в изискванията на война. Този път датата съответствува с необикновен повратен миг: на този ден се навършват и шест месеца, откогато Русия стартира опита си безчовечен да унищожи украинската самостоятелност. Равносметката досега: Украйна кърви, страда, само че стои изправена. И се бори!

Заплахата за страната и за украинския народ е сходна на тази преди към 100 години. Тогава болшевиките смазват късата украинска самостоятелност и по-късно русифицират Украйна в традициите на царска Русия. Може ли историята да се повтори?

Безспорно: планираше точно това. Неговата цел, пропагандистки заявена като " денацификация " на Украйна, не е нищо друго с изключение на деукраинизация. От окупираните от Русия територии излиза наяве по какъв начин всичко украинско, най-много езикът, бива потискано и унищожавано. е да унищожи Украйна във война на безсилие. Но той ще се провали.

" Поколението на независимостта "

Лидерът на Кремъл стартира акцията си против остарялата Украйна. Тя му се струваше лесна плячка: стопански и военно доста по-слаба от Русия, политически постоянно разединена, обществено разграничена, единствено ненапълно подкрепяна от Запада. Голяма част от тези характерности бяха факт, само че все пак преценката му се оказа колосално неверна. Шест месеца по-късно Русия се бори с една нова Украйна, която занапред се основава. Консолидацията стартира от дълго време, само че съветското нахлуване я катализира.

Новата Украйна бързо се сбогува с всичко, което я е свързвало с Русия в продължение на десетилетия, даже епохи: език, имена на улици, монументи. Най-важното е, че новата Украйна се учи да се брани. И се учи бързо.

Военната мощност на новата Украйна е невиждана до момента - естествено, благодарение на Запада, само че и със лични сили. За разлика от преди 100 години, днешна Украйна има едно уверено предимство - " поколението на независимостта ". Въпреки че е роден по времето на Съветския съюз, 44-годишният президент е част от това потомство. В ядрото на съпротивата обаче са 20-30-годишните мъже и дами, които жертват живота си на фронта, грижат се за армията безкрайно като доброволци и оказват помощ на вътрешните мигранти. Това е една генерация, която приема всичко украинско за категорично. За него те се борят, желаят да се борят и ще победят. Тази нова Украйна е кошмарът на Путин.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР