Безумната ситуация с липсата на важни лекарства на пазара у

...
Безумната ситуация с липсата на важни лекарства на пазара у
Коментари Харесай

Пак липсват важни лекарства, но според МЗ складовете са пълни

Безумната обстановка с неналичието на значими медикаменти на пазара у нас продължава с цялостна мощ, само че основаният от Министерство на здравеопазването специфичен съвет по въпроса седмица след седмица единствено твърди, че складовете са цялостни и проблемите са инцидентни, а в един случай дори касаят един единствен пациент, който е обгрижен. Така стана и на следващия брифинг през днешния ден, даден от началника на кабинета на министъра доцент Момчил Мавров.

Доц. Мавров изброи седем медикамента, за които още веднъж има сигнали от пациенти, че не се намират в аптеките. Повечето от тях към този момент са безусловно до болежка известни на съответните групи хронично заболели българи, тъй като за проблеми с намирането им се приказва от месеци. Добре знае се също по този начин, че към този момент е традиция хората да си провеждат доставки от чужбина.

В днешния лист още веднъж става дума за значими медикаменти за диабетици, против кръвосъсирване и при астма и ХОББ. Сигнали за неналичия има за вентолин, пулмикорт, оземпик, ремирта, тресиба, новорапид, фраксипарин. Министерство на здравеопазването обаче признава проблеми с доставките на единствено две от тях.

За неналичието на вентолин доцент Мавров изясни, че инспекции са открили, че притежателите на позволение за приложимост имат доставки към търговците. За пулмикорт той сподели, че не са постъпвали уведомления за краткотрайно или непрекъснато прекратяване на доставки, само че посочи, че " доставките се ускоряват " и до края на годината се чака доставяне. Най-удивителна е обстановката с оземпик - лекарство за намаление на кръвната захар. Тази година от него са импортирани 60% повече количества от нормалното. Освен това не се открива дефицит при инспекциите в складовете на търговците на едро. Как обаче се разпределя оттова нататък към търговците на дребно, началникът от Министерство на здравеопазването не разяснява и не даде тип да се интересува.

Друго лекарство за диабетици - тресиба, се оказа изчезнало единствено при един пациент, който е екипиран посредством преразпределяне на количества, стана ясно от обясненията на Мавров. Така най-после с открити и от ведомството проблеми се оказаха единствено две медикаменти. За ремирта има писмо от притежателя на разрешението за приложимост, че има неспособност за произвеждане в къси периоди, само че в него също по този начин има и увещание, че в " началото на декември ще има доставки ". Видно е, че началото на декември мина. За фраксипарин също има писмо за краткотрайно прекъсване на доставките от 14 ноември, само че там съгласно Мавров има заместители, така че и това не е проблем. За новорапид този месец са планувани 20 000 флакона, а за януари - 10 000. Пазарът би трябвало да бъде удовлетворен, заключи представителят на Министерство на здравеопазването.

На настойчивите въпроси на публицистите Мавров по този начин и не даде пояснение по какъв начин по този начин складовете са цялостни, а пациентите са в такава тежка обстановка. Проблемът отново бе заметен към вездесъщата в такива случаи " смяна в нормативната база ", към нуждата от която се били обединили всички участници в процеса. Сега липсвала добра организация и синхрон.

Търговците на дребно се оплакват, че няма по какъв начин да получат информация какви количества има в складовете на търговците на едро. Други търговци считат, че казусът е в огромния реекспорт. За да се откри дефицитът, ние дефинираме кои лекарства да влязат в забранителния лист, откакто количествата паднат под 65%, може би би трябвало да променим %. Трябва и по-бързо да реагираме на дефицита, изброи сегашните дефицити в нормативната уредба Мавров. Той заключи, че в този момент управляващите можели единствено да правят инспекции и да форсират процеса. " Няма по какъв начин по различен метод да се решат нещата ", съобщи той. На въпрос не схваща ли, че хората обикалят аптеките и си търсят медикаментите, представителят на министъра отвърна: " Разбирам, а на вас какъв брой време ви трябваше да го установите този дефицит ". Мавров бе безапелационен, че не се възнамерява ексклузивен импорт.

различен от екипа на служебния министър Асен Меджидиев - съветникът му Аркади Шарков, изясни към този момент хроничната липса на медикаменти с " сложни аргументи ". В момента настоящи са нарушените вериги на доставка, заради което недостиг има и в други европейски страни като Гърция, Англия, Франция, изясни Шарков.

По отношение на подозренията за успореден експорт, който е изключително преференциален поради ниските цени на медикаментите у нас спрямо тези другаде в Европа, Шарков напомни, че у нас се прави външно ценово рефериране с 10 страни. „ Най-ниската цена се взема за България. Пет от тези страни са от развитата част от Европа, пет – от по-малко развитата, по-източните страни. Затова сме и с едни от най-ниските цени в Европа. Тук държим едни от най-ниските цени в Европейски Съюз “, изясни той и добави, че това ненапълно е причина някои медикаменти да са преференциални за законен успореден експорт.

По мотив злоупотреби, само че от различен тип - заплащане на медикаменти от лечебни заведения на свръхзавишени цени, тези дни Министерство на вътрешните работи потегли да ревизира създателите на следствие по въпроса във в. " Капитал ", вместо лечебните заведения. Още за тази принуда:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР