Безучастието на държавата по темата с реекспорта на лекарства е

...
Безучастието на държавата по темата с реекспорта на лекарства е
Коментари Харесай

Реекспортът на лекарства - престъпно неморален, оцени АБВ

Безучастието на страната по тематиката с реекспорта на медикаменти е незаконно. Това, че официално не е неразрешено, не го прави морално. Така ръководителят на АБВ Константин Проданов разяснява тематиката с паралелния експорт за медикаменти. От АБВ бяха безапелационни, че са нужни ограничения за преустановяване на настоящите схеми за успореден експорт на медикаменти , който визира най-вече страните в общността. Така веднъж импортирано у нас, едно лекарство се реекспортира примерно в Германия, където цената му е три-четири пъти по-висока.

Зам.-председател на комисията по опазване на здравето към 43-то Народно заседание доцент доктор Георги Кючуков изясни схемите, по които се осъществя въпросният успореден експорт на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства , инсулинови препарати, такива срещу астма и туморни болести.

Първата скица е " законна " - внасят се по-големи количества и се изнасят част от тях. Когато това касаело 15-20 % от пазара, не влияело директно на пациентите. Доц. Кючуков разяснява, че до 70% от импортираните медикамента се реекспортират за пазари, където цените са по-високи . Втората скица е с прекупуване от страна на дистрибуторите от търговците на дребно. " Това е изрично неразрешено, само че съществува ", разяснява доцент Кючуков.

Той цитира журналистическо следствие съгласно което за първите пет месеца на тази година са изкупени лекарства на обща стойност 4,4 млн. лева Третата скица е на фиктивни пациенти и фиктивни предписания, с които медикаментите се изземват от аптечната мрежа.

Последният механизъм е този на отклонение на лекарства от лечебните заведения . Кючуков установи, че за всички тези схеми се знае, само че едвам тази година има произнесена ефикасна присъда на шеф на болнична аптека. От АБВ упорстват за основаването на осведомителна система, която наблюдава всеки импортиран медикамент по неговия номер.

Трябва да се предизвикват законодателни промени, които да разрешат на Изпълнителната организация по медикаментите да управлява този реекспорт . Мярка, каквато е била приложена от Словакия, планува единодушието на компанията производител или компанията, която държи лиценза за реекспорт .

" Този механизъм в Словакия проработи ", съобщи доцент Кючуков и добави, че в АБВ вършат регулярни срещи със наранени пациентски организации. Така по експертни оценки паралелният експорт ощетявал българския жител с близо половин милиард лв. годишно. Въпреки, че няма безапелационни данни какъв е процентът на противозаконния реекспорт, се счита, че към половината от тези 450 млн. лева, които се реекспортират минават по противозаконни пътища.

Румен Петков посочи, че има 15 компании, които интензивно се занимават с реекспорт на медикаменти. Той настоя парламентарната комисия за приходните организации да прегледа проблема и ясно да се каже кой обслужва българския парламент и президента Плевнелиев .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР