Безспорно пандемията от коронавирус се отрази на наемния пазар на

...
Безспорно пандемията от коронавирус се отрази на наемния пазар на
Коментари Харесай

Ниски или високи са наемите на жилища в България

Безспорно пандемията от ковид се отрази на наемния пазар на жилища. Най-силно това се усети от притежателите, които през последните години вложиха в покупката на жилище в центъра и прилежащи на него квартали в София и по-големите градове. Сметките, които си правеха, бяха да печелят от краткосрочното отдаване чартърен. През последния близо месец, това на процедура е невероятно. Част от тях към този момент се насочиха към дълготрайно отдаване чартърен, а други – към момента таят вяра, че загубите им ще бъдат обезщетени от настъпващия летен сезон, чиято реализация е под въпрос.

Какво обаче става на пазара на дълготрайни наеми? Съвсем разумно е при създалата се форсмажорна обстановка наемателите да изискат пролонгация за месечната лихва, защото огромна част от тях или са с в неплатен отпуск, или са с понижени заплати за неустановен интервал от време. Анкета на ФАКТИ демонстрира, че 47% ще се опитат да предоговорят наема, защото нямат заделени пари. 43% обаче не имат намерение да договарят. „ Причината е, че става дума най-вече за наематели, които са подписали контракти преди 5-6 години. Собствениците, заради една или друга причина, не са актуализирали месечната лихва, и към днешна дата сумата устройва наемателя “, изясняват брокери.

Мярката пренасяне в друго жилище с по-нисък наем биха подхванали едвам 10% от респондентите. „ Това също не е изненада, защото предлагането в София и по-големите градове на жилища с добра локация и за продължително наемане, е извънредно лимитирано. Дори да има избор, то той е в горната граница на междинния и във високия ценови сегмент “, допълват експерти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР