Безспорно е, че в киното няма по-бляскаво събитие от връчването

...
Безспорно е, че в киното няма по-бляскаво събитие от връчването
Коментари Харесай

Куриози и легенди – роклите на наградите Оскар

Безспорно е, че в киното няма по-бляскаво събитие от връчването на премиите " Оскар ". При това церемонията е значима що се касае за филмите, толкоз и за модата – на аления килим се появяват най-красивите и скъпи рокли и бижута, носени от най-известните дами в света.

Но за тези близо 90 години, в които се организира церемонията, не всеки път е било по този начин. Историята познава най-различни рядкости, свързани с тоалетите на кинозвездите. Години наред те обличали рокли, които са си избрали и купили сами, тъй че смешните и неудачни попадения били много. Колкото и смелите и необикновени решения. Даян Кийтън отишла да вземе Оскара си с ежедневни облекла, Шарън Стоун облякла ризата на мъжа си, а Холи Бери на собствен ред много самоуверено се появила с съвсем разголена рокля на дизайнера Ели Сааб и по този начин го направила знаменит безусловно за една нощ. Ето няколко любопитни истории, свързани с роклите и актрисите на церемонията.

 

Джанет Гейнър 1929 година



Първата носителка на премията " Оскар " за женска роля била облечена в елементарна рокля от трико с якичка, купена от детския щанд. Джанет била висока едвам метър и половина и тежала под 45 кг, тъй че й било доста мъчно да си намира облекла в " естествените " магазини. След години тя признала, че на тази първа гала към момента нямало никакви правила, нито дрескод, само че в случай че знаела какво ще се случи с премиите в бъдеще, несъмнено би се постарала повече.

 

Бет Дейвис 1935 година



Великата се появила на церемонията в рокля, ушита от дизайнера по костюмите Ори-Кели. Той бил най-прочутото име в специалността си, работил за филми като " Казабланка " и " Някои го избират горещо " и имал три Оскара. Обичайната процедура по това време била филмовите студиа да обличат актрисите и в персоналния им живот. Впрочем договорите били толкоз заробващи, че Бет Дейвис преднамерено помолила популярния Ори-Кели да й ушие рокля " като на слугиня ", с цел да подчертае алегорично по какъв начин я третират от Warner Bros. Както се вижда, молбата й била изпълнена – Бет получила Оскара си в рокля, изцяло подобаваща за икономка.

 

Луис Рейнър 1938 година



Актрисата от немски генезис Луис Рейнър била носителка на " Оскар " предходната година и била толкоз уверена, че няма да завоюва две години поред, че даже не отишла на церемонията. В последния миг станало ясно, че тя печели (по това време имената се давали на пресата предварително) и шефът на Metro-Goldwyn-Mayer Луис Майер пратил водача си да я вземе и незабавно да я докара в залата. Луис нямала време нито да се гримира, нито да се преоблече – тя получила Оскара си по нощница. За благополучие, нощницата й била доста елегантна, с висока яка и красиви ръкави. Луис Рейнър умря преди три години на 104-годишна възраст, като до края на живота си твърдеше, че онази нощница си е останала една от най-красивите облекла, които е имала в живота си. 

 

Джинджър Роджърс 1941 година



По време на войната Академията помолила гостите да носят по-тъмни и скромни облекла, с цел да покажат съпричастност към общото въодушевление в страната. Повечето облекла били и създадени в Съединени американски щати. Джинджър Роджърс получила премията си в сива копринена рокля, гарнирана с черна дантела и създадена в Съединени американски щати. По време на церемонията било излъчено особено благодарствено послание на президента Рузвелт.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР