Безсънието може да доведе до болестта Алцхаймер, смятат учени от

...
Безсънието може да доведе до болестта Алцхаймер, смятат учени от
Коментари Харесай

Хроничното безсъние води до Алцхаймер


Безсънието може да докара до заболяването Алцхаймер, считат учени от Школата по медицина към Университета Вашингтон в Сейнт Луис.

Група невролози под управлението на доктора по медицински науки Рендъл Бейтмън откри, че при продължителен дефицит на сън в основния мозък внезапно се усилва концентрацията на протеина бета-амилоид, което на собствен ред води до деменция.

В хода на опита бе открито, че след безсънна нощ равнището на бета-амилоид в изследваните лица е надхвърлял нормата с 25-30 %. По принцип сходни индикатори се фиксират у хора, които генетично са склонни към невродегенеративни болести.

Това проучване ясно демонстрира, че нарушаванията на съня усилват риска от пораждане на заболяването Алцхаймер, съобщи Бейтмън. При това съответния механизъм, който подтиква изработването на този протеин, остава незнаен за учените. Неврологът обаче акцентира, че един нощен ваучър в колежа не значи, че човек ще придобие тази болест.

„ Ние доста повече се безпокоим за хората, които имат хронични проблеми със съня “, разясни той. Болестта на Алцхаймер е една от публикуваните форми на деменция, която се среща у хората след 50-годишната им възраст. В момента 46 млн. поданици на планетата са диагностицирани с това заболяване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР