Безсъние, тревожност, напрежение – все свързани състояния. Най-честата причина за

...
Безсъние, тревожност, напрежение – все свързани състояния. Най-честата причина за
Коментари Харесай

Билката исоп при безсъние и нервно пренапрежение

Безсъние, тревога, напрежение – все свързани положения. Най-честата причина за безсънието е стресът, който в множеството случаи е вследствие на пресилване. Те са извънредно неприятни и пречат на естествения метод на живот.

Билколечението предлага лек за всяко нещо. Тук на помощ идва растението исоп и неговото масло. То спомага за попречване на нервното пресилване и обуславя безпроблемното заспиване. Препоръчва се и за понижаване на горест и нервност, както и за проясняване на мислите.

Маслото от исоп е много скъпо, само че всеки даден лев си заслужава. Масаж с него оказва помощ при нервно напрежение и бодърствуване на нервна почва. Препоръчва се още при ревматични болки, мигрена, менструални и мускулни болки, нередовна менструация, високо кръвно, целулит, разширени и възпалени вени, грип, възпалено гърло и други При депресии, умствена отмалялост и страхови неврози се вършат бани с исопово масло.

Освен при сходни проблеми, маслото от исоп се ползва още за лекуване на бронхит, астма, грип, настинки, синини по кожата и за по-бързо зарастване на рани. То елементарно прочиства дихателните пътища, освобождава насъбраната в тях слуз и успокоява бронхиалните конвулсии.

Маслото от исоп е извънредно високо съсредоточено. То би трябвало да се употребява внимателно, защото може да увеличи кръвното налягане. От него се ползват дребни дози. Не се ползва на епилептици, хипертоници, кърмачки, бременни и деца, както и хора с самостоятелна нетърпимост към това масло. Не се предлага и в композиция а потреблението на алкохол.

 Сушен Исоп

Освен маслото от исоп, за усмиряване на тревогата или за астма, простуда и кашлица, се приема и настойка от исоп. За приготвянето ѝ се употребяват единствено изсушените надземни елементи на растението.

За задачата 2 супени лъжици изсушен исоп се слагат в кипяща вода. Накисват се за 15-20 минути и когато се охлади – се прецежда. От настойката се приема по една дребна чаша, три пъти на ден.

Тя може да се употребява и локално, за промивки. Това става, като в нея се потопи чиста памучна забрадка и по-късно се сложи върху засегнатото място.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР