Безпризорният Иван Иванов, който живее само от дишането на бронз

...
Безпризорният Иван Иванов, който живее само от дишането на бронз
Коментари Харесай

Настаниха „Призрака на прехода“ в лечебно заведение

Безпризорният Иван Иванов, който живее единствено от дишането на бронз и спи по улиците в Сливен, е настанен в лечебно заведение. Незабавните ограничения са подхванати по инструкции на регионалния шеф Чавдар Божурски след получен сигнал – оповестиха от регионалната администрация. Служители на Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне “ открили, че Иван е безприютен от години. Извършена е инспекция по адресната му регистрация. От нея станало ясно, че той не живее на адреса си в ромския кв. “Надежда “, където са роднините му. Те пък не поддържали никакви контакти с него. Полицията е издирила бездомника. В регионалната болница са го прегледали и са му оказали здравна помощ. Областният шеф Божурски е съдействал да бъде подадено заявление за издаване на акт за раждане и на персонална карта. От 31 август Иван е настанен за лекуване на зависимостите си в Държавната психиатрична болница в гр.Раднево, Старозагорска област, оповестява " Труд ".

След като лечението му завърши там, ще бъдат подхванати стъпки, с цел да му бъде издадено решение от ТЕЛК, след което тойще бъде настанен в обществено заведение. Иван се появи по сливенските улици след 1989 година, тогава бе към момента момче. В началото обществените служби правеха опити да му оказват помощ. Бездомникът изчезваше за известно време от улиците, настаняваха го в обществен дом. Но той се завръщаше още веднъж по улиците – подстриган, изкъпан и с чисти облекла. И още веднъж хващаше торбата с бронза.

В последно време типът му бе станал толкоз плачевен, че с изключение на страдание поради участта му, предизвикваше омерзение и отвращение. Можеше да бъде видян на всички места в центъра и околните квартали, в неизменимата си поза с протегната ръка за лепта. Беше прочут с прозвището Иван-Ръчичката.

Други го нарекоха „ Призрака на прехода “ поради чудовищния тип, който едно човешко създание закупи във времето на промени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР