Безпрецедентни нови находки на вкаменелости в Югозападна Португалия дават възможност

...
Безпрецедентни нови находки на вкаменелости в Югозападна Португалия дават възможност
Коментари Харесай

Изследователи откриха вкаменелости на пчели отпреди 3000 г.

Безпрецедентни нови находки на вкаменелости в Югозападна Португалия дават опция на откривателите да надникнат в далечното минало. Учени от Университета в Севиля обаче настояват, че тези антични " мумифицирани " инсекти могат да дават скъпи сведения и за битката с изменението на климата през днешния ден.


Изследователите откриват необикновено добре непокътнатите пчели към момента в пашкулите им, като ги разказват като " подготвени да изоставен гнездата или клетките си в извънредно непокътнато положение ", заяви „ Study Finds ”.

В пашкулите на пчелите е открита даже храна, като специалистите прибавят, че вековните закуски наподобява са прашец от

, евентуално събиран в миналото от елементарни тревисти типове. Това демонстрира, че античните пчели също са имали желания към един избран вид.

Авторите на проучването изясняват, че намирането на този вид антични пчели в толкоз добре непокътнато положение е " извънредно рядко ", изключително като се има поради, че скелетите на тези инсекти нормално се разлагат бързо. Това необикновено равнище на непокътнатост е разрешило на изследователския екип сполучливо да дефинира типа на пчелите, техния пол и даже равнищата на прашец, оставени от майките им по време на основаването на пашкулите им.

Пчелите са извънредно значими за екосистемата на нашата планета. По-конкретно, те са основна група опрашващи инсекти, включваща над 20 000 разнообразни типа. Известно е, че почти три четвърти от всички типове диви пчели гнездят в почвата и прекарват по-голямата част от виталния си цикъл подземен, което спомага за запазването на техните гнездови структури.

Последният труд показва подробна информация за гъсти сбирки от хиляди вкаменени гнезда на квадратен метър в югозападна Португалия. Повечето от тези гнезда или кафези са класифицирани като принадлежащи към ихногенезата Palmiraichnus.

Макар че тези вкаменени остатъци са забавни сами по себе си, откритието им слага и един много наболял въпрос - Какви са били евентуалните фактори и аргументи на околната среда, довели до гибелта на пчелите, и погребението, което е подсигурило, че екземплярите са останали в толкоз добре непокътнато положение в продължение на 3000 години?

Въпреки че създателите на проучването към момента не могат да кажат сигурно какво е предизвикало гибелта на пчелите, те допускат, че дефицитът на О2, породен от ненадейно наводняване, както и спадът на нощната температура, може да са били основни фактори. Смята се, че югозападното крайбрежие на Португалия се е сблъсквало с малко по-студени интервали с повече превалявания през зимата в неоледниковия период, което би благоприятствало за по-подходящи климатични условия за образуването на такива вкаменелости.

" Пчелите са опрашващи инсекти и като такива са от значително значение за екосистемите, доколкото всяко понижаване на техния брой би се отразило директно на биоразнообразието, или по-скоро на многочислените типове растения и животни, които директно или индиректно зависят от тях, в това число и на хората. Например знаем, че пчелите опрашват 70 % от културите, които хората употребяват, и 30 % от храната за добитъка. Човешката активност, като да вземем за пример интензивното земеделие, потреблението на пестициди и инсектициди, както и изменението на климата, основават обстановка, при която един на всеки 10 типа пчели в Европа е заплашен от изгубване ", споделя Фернандо Муниз, професор от катедрата по кристалография, минералогия и селскостопанска химия в Севилския университет, в известие за медиите.

" Откриването и интерпретирането на екологичните аргументи за наличието на тази популация пчели и за какво те са починали и са били „ мумифицирани “ преди 3000 години, може да ни помогне да разберем и създадем тактики за резистентност в изискванията на климатични промени, като да вземем за пример да съпоставим екологичните несъответствия, породени от естествените параметри и актуалните такива, и метода, по който те въздействат на днешните типове пчели ", заключава основният откривател Карлос Нето де Карвальо./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР