Безпрецедентна, откровена и ползотворна. Така българският президент определи срещата между

...
Безпрецедентна, откровена и ползотворна. Така българският президент определи срещата между
Коментари Харесай

Радев в Западните покрайнини: Има нов дух в отношенията ни със Сърбия

" Безпрецедентна, откровена и ползотворна ". Така българският президент дефинира срещата сред него и сръбския му сътрудник Александър Вучич с българското малцинство в Димитровград. В рамките на двудневното посещаване на президента в Сърбия двамата посетиха крайграничния град.

Радев означи, че ориста на това малцинство е извънредно значима освен за България, а и за Сърбия, и за двустранните ни връзки, и за европейската вероятност на Сърбия. " Между мен и президента Вучич има връзки на непосредственост, конструктивност и цялостна искреност. Ние знаем проблемите, има нов дух в нашите връзки, има ангажираност на българската страна, персонален ангажимент на президента Вучич, само че би трябвало тук да има съблюдаване и на сръбските закони ", разгласи Румен Радев.

" Такива срещи може би могат да ускорят някои неща, които са нужни на хората, на първо място в областта на икономическото развиване. Самото предпочитание да се пристигна тука, да се види какви са проблемите демонстрират, че България има предпочитание да помогне и има предпочитание да се усъвършенства ситуацията тука ", добави българският президент.

" Срещата на двамата президенти с българската общественост в Западните околности е знакова. Ще бъдат разисквани съответни въпроси. Ние всички чакаме, че това наше национално малцинство ще усети по мощната поддръжка на сръбската страна ", добави Радев. Според него от време на време нетърпението да се свърши нещо води до някои нелепи обстановки - като задържането на двете паметни плочи или задържането на медиците ни. " Да си жител тук с българско съзнание значи да бъдеш предан и към законите на страната, в която живееш ", означи българският държавен глава.

Той сподели, че е призовал за по-голямо единение в българското национално малцинство като общественост тук, както и в Националния съвет на българското национално малцинство, тъй като от това единение зависи доколко и сръбската, и българската страна могат да се ангажират с решаването на проблемите. Той благодари на президента Вучич и го поздрави за водачеството му и политическа отговорност да се работи дружно за реализира на цялостно историческо помиряване, за решение на проблемите на националното ни малцинство, за развиване на връзки в дух на другарство.

След срещата стана ясно, че сръбската страна ще усили годишната дотация за българските медии в страната. Става въпрос за 9 медии на български език, които към този момент ще получават 535 хиляди евро годишна дотация, което е 3 пъти повече от до момента.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР