Безпрецедентен акт направиха днес членовета на Прокурорската колегия на Висшия

...
Безпрецедентен акт направиха днес членовета на Прокурорската колегия на Висшия
Коментари Харесай

ВСС се обърна срещу Гешев - шестима от Прокурорската колегия поискаха освобождаването му

Безпрецедентен акт направиха през днешния ден членовета на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет - предложиха предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

Обвинението е за тежко нарушаване на Конституцията.

Причината е интервенция на основния прокурор в следствието на така наречен атентат против него на 1 май - изпращането на така наречен израелски специалист на мястото на гърмежа. 

 Гешев е дал тенденция на следователите и на прокурорите за това по какъв начин да си правят работа, което съгласно тях е тежко нарушаване на служебните отговорности, защото той не разполага с пълномощия да дава такива директни инструкции. 

 

Шестимата членове на Прокурорската гилдия се обърнаха против Гешев и желаеха освобождението му от поста Обвинител № 1.

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова оферират Пленумът на Висшия правосъден съвет да откри съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “, а точно: тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България, оповестиха от Висш съдебен съвет.

 

Причината е интервенция на основния прокурор в следствието на така наречен атентат против него на 1 май.

Според шефа на националното разследване Борислав Сарафов Гешев персонално е изпратил на място „ израелски специалист “, който направил оглед. За сходни дейности няма законово съображение и основният прокурор не би следвало да се разпорежда по следствие, което персонално го визира.

 

Той е очевидец и потърпевш по това дело, пишат шестимата, до неотдавна правилни на Гешев членове на Висш съдебен съвет.

 

Искането идва единствено ден откакто претендентът на ГЕРБ за министър председател Мария Габриел съобщи, че в случай че се сформира държавно управление, бъдещият правосъден министър ще изиска свалянето на Гешев от поста.

 

На 12 май 2023 година в деловодството на Висшия правосъден съвет е депозирано предложение от членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Стоименов Гешев.

 

С него се предлага Пленумът на Висшия правосъден съвет да откри съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “, а точно: тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

 

Предлага се също Пленумът на Висш съдебен съвет да предложи на Президента на Република България предварителното освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “.

 

В основата на това искане, което е за тежки нарушавания, е случаят от 1 май на пътя Самоков-София, когато гърмеж избухна до автомобила на основния прокурор, като се разяснява в настояването главно присъединяване на израелския специалист, за който по рано през днешния ден от градската прокуратура оповестиха, че той не е бил позволен от наблюдаващите прокурори до мястото на случая, и особено ролята на основния прокурор, откакто стана ясно, че този специалист е бил изпратен на мястото на произшествието от него и заведен от заместител шефа на Националното разследване Ясен Тодоров. 

 

Оттук представителите на Прокурорската гилдия слагат като основа на своето искане точно това, че основният прокурор е дал тенденция на следователите и на прокурорите за това по какъв начин да си правят работа, което съгласно тях е тежко нарушаване на служебните отговорности, защото, написа в претекстовете, той не разполага с пълномощия да дава такива директни инструкции. 

 

Тази интервенция в следствието е несъвместима с пълномощията на основния прокурор, цитира се и текст от Конституцията, а в съответното досъдебно произвеждане Гешев, без значение от заеманата служба основен прокурор, има и процесуално качество на потърпевш и при всички случаи е предстояло той да бъде разпитан като очевидец. 

 

Ситуацията за момента наподобява патова, тъй като Гешев още е на посещаване в Съединени американски щати. А без да се запознае с претекстовете на сътрудниците си, процедурата не може да бъде стартирана. Седмица откакто получи документа, той има право да показа своите възражения. А три дни по-късно кадровиците ще решат отварят ли още веднъж процедурата за предварително освобождение на обвинител номер 1.

 

Присъствието на израелски специалист по контратероризъм, доведен по предписание на основния прокурор, е главен претекст в настояването на шестима от членовете на Прокурорската гилдия Гешев да бъде освободен предварително.

„ Главният прокурор, бидейки потърпевш и предстоящ очевидец вероятно, по това дело, си е разрешил да разпореди посещаване на местопроизшествието на разположение, което няма отношение към осъществяването на основни дейности и без утвърждението на наблюдаващия прокурор ”, съобщи Георги Кузманов, вносител на настояването.

 

Нещо повече, настояват още вносителите - Гешев е получавал информация от този специалист. А всичко това, считат кадровиците, е тежко нарушаване на служебните отговорности и основният прокурор би трябвало да бъде освободен предварително.

„ Изненадаха ме, несъмнено. По закон условието е не по-малко от трима индивида. Налице са основанията за формиране на такова произвеждане към този момент ”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия правосъден съвет.

 

Процедурата не е нова за Висшия правосъден съвет. Два пъти към този момент въпросът за предварителното освобождение на Иван Гешев е бил поставян за разискване. Но по искане на министъра на правораздаването.

„ За да го създадем, сме решили, че е основателно ”, съобщи Георги Кузманов.

 

Сега Съветът има седем дни, с цел да връчи персонално на Гешев по този начин направеното искане за преустановяване на мандата му.

 „ Ако е отвън страната, сега, в който го получи тогава започва да тече седмодневния период за показване на документално възражения или пък за доказателства ”, сподели Магдалинчев.

Висшият правосъден съвет би трябвало да откри всички обстоятелства и условия, наранени в настояването за преустановяване на мандата.

„ Няма никаква спънка и да се разпитват очевидци, и да се изслушват лицата. Ако има и такива изказвания, в случай че някои уточни и изиска да бъде разпитан, Пленумът ще реши дали това искане е възможно и надлежно дали следва да се разпитва или да не се позволява до разпит въобще ”, сподели  Магдалинчев.

Малко откакто от прокурорската гилдия желаеха предварителното преустановяване мандата на основния прокурор, в тяхна поддръжка се оповестиха и редови обвинители от Апелативен регион - София.

 

„ Не утвърждаваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в прорез с нейните законови компетенции ", споделят те в свое мнение.

Първи коментар пристигна и от вътрешния министър Иван Демерджиев, който в предходния длъжностен кабинет приготвяше настояването за отстраняването на Гешев.

„ За мен това искане има един политически привкус, тъй като преди този момент чухме едно друго искане. Много притеснително е, в случай че политическите партии или част от тях имат такова въздействие във Висшия правосъден съвет, че да могат да обезпечат друг резултат ”, сподели Демерджиев.

Съдебната промяна не е единствено промяна на основния прокурор. Иначе би била замяна, безапелационен е Иван Демерджиев.

„ Много значим е въпросът кой ще размени основния прокурор и дали това няма да бъде замяна на състезател от еднакъв тим ”, съобщи Демерджиев.

На този стадий Иван Гешев не дава отговор на телефона си.

 

Това, което следва оттук насетне - по предложение на Прокурорската гилдия да се задвижи процедурата. В последна сметка дали Гешев ще бъде освободен от поста ще реши пленумът на Висшия правосъден съвет.

 

За да бъде освободен трябват 17 гласа, сега Висшия правосъден съвет се състои от 22 члена. 

 

Междувременно заместник-главният прокурор Борислав Сарафов внесе искане за освобождение на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС). Предложението му е отправено до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР