Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите са вече доставени, макар и

...
Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите са вече доставени, макар и
Коментари Харесай

Във Варна са доставени безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите

Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите са към този момент доставени, въпреки и с известно забавяне. Това заяви доктор Светлин Митев, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна.

Интерес към безплатната имунизация има, само че за възторг от страна на хората от третата възраст не може да се приказва, добави той. Ваксините са за пенсионери над 65 година с хронични болести – сърдечна непълнота, астма, диабет и други. Става въпрос за пациенти, при които има огромен риск от затруднения при възможен грип, добави доктор Митев.

Той не се ангажира с съответна цифра за това какъв брой варненци ще бъдат имунизирани, защото сега сътрудниците му вършат описите за безплатната имунизация. Точният им брой ще стане явен през декември.

Сега интервалът е удобен за слагане на имунизацията, която е четиривалентна и пази от настоящите грипни вируси - „ Бризбейн “, „ Канзас “, „ Виктория “ и „ Ямагата “. След инжекцията организмът придобива имунитет в границите на 21 дни. Обикновено грипните епидемии във Варна са през януари и декември, напомни шефът на варненските джипита.

Както към този момент съобщихме, безплатната имунизация против грип е обезпечена от Министерството на здравеопазването. Ваксините са за към 120 000 души или за 10% от хората в третата възраст. Те обезпечават имунитет с дълготрайност 6 - 8 месеца от датата на слагане. Дори и човек да се разболее, рискът от затруднения е най-малък.

Проучване на Медийна група „ Черно море “ откри, че на свободния пазар пазаруването на ваксина и слагането й излиза към 30 лева Лекарствата, нужни за преодоляване на грипно положение, са двойно по-скъпи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР