Безплатен ще бъде PCR тестът за ученик със съмнения за

...
Безплатен ще бъде PCR тестът за ученик със съмнения за
Коментари Харесай

Кунчев съобщи ще бъде ли безплатен PCR-тестът за учениците

Безплатен ще бъде PCR пробата за възпитаник със подозрения за COVID-19. Това заяви пред bTV основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

На 15 септември класните стаи в столичната 94-о учебно заведение ще се изпълнят с над 900 възпитаници.

Ръководството към този момент е начертало явен проект по какъв начин ще се реагира при подозрения за ковид, само че въпреки всичко не липсват терзания и от страна на родители, и от страна на педагогическия личен състав.

„ Когато става въпрос за профилактично проучване, за подозрение, тези проби ще се поемат от страната. Те ще се вършат по инструкции на РЗИ “, изясни Кунчев.Родителите няма да заплащат за PCR тест, в случай че детето им има подозрения за ковид, посочи основният здравният държавен контрольор в рубриката "Чети етикета ".

В 94-о учебно заведение към този момент са подготвени с екшън проекта – стрелки за еднопосочно придвижване в коридорите и две изолационни стаи. Тревогата обаче идва от това, че учениците са от многодетни фамилии, което значи и повече контактни лица.



Методиката на пръв взор наподобява ясна - ученикът със признаци за ковид се изолира в особено помещение, до момента в който родителите му не го вземат с персонален превоз. Свързват се с персоналния доктор, който да реши дали да го насочи за PCR тест.

Тук обаче идва казусът – персоналните лекари нямат право да издават посоки за проби и би трябвало те да пренасочат ученика със признаци към различен експерт.



За София може би решение има. Новият център за триаж ще работи и без посоки, разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обаче не посочи важи ли това и за възпитаници.

Ангел Кунчев разяснява още, че може би е по-удачно учениците да носят шлемове вместо маски, тъй като с тях се диша по-лесно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР