Безпилотното кацане на Луната от китайски космически апарат, което е

...
Безпилотното кацане на Луната от китайски космически апарат, което е
Коментари Харесай

Китай се подготвя за кацане на Луната догодина!

Безпилотното кацане на Луната от китайски галактически уред, което е планувано за втората половина на 2013 година, е несъмнено едно от най-очакваните събития, изключително като се има поради че последното меко лунно приземяване е осъществено преди няколко десетилетия. Последното наред кацане на Луната от американски галактически транспортен съд е изпълнено в края на 1972 година от “Аполо 17 ”, а последното наред кацане на Луната от руска автоматизирана лунна станция е изпълнено от “Луна 24 ” през 1976 година. Оттогава до ден сегашен редица страни, измежду които Съединени американски щати, Китай, Япония и Индия изстрелваха галактически апарати, които доближиха Луната, само че болшинството от тях бяха орбитални (работеха като изкуствени спътници, а не като спускаеми апарати) и се занимаваха с световни въпроси към еволюцията на естествения ни сателит. Днес в орбита към Луната работят американската автоматизирана лунна станция “Лунър Риконисънс Орбитър ” и двата дребни спътника на НАСА от задачата “Граал ”.

Но в случай че китайското кацане на Луната през 2013 година успее, това ще бъде първото наред втурване на лунната повърхнина след повече от 30 години мъртвило.

 Chang'e 3 artist

На илюстрацията: спускаемият уред на задачата “Чанг’е 3 ” и луноходът. Image credit: CCTV

Китайското лунно кацане е заложено в програмата “Чанг’e ” (изговаря се още като “Чанъ ”, “Чанъ-е ”). До този миг програмата е извънредно сполучлива. През 2007 година излетя и сполучливо навлезе в орбита към Луната “Чанг’e 1 ”, а през 2010 година бе изпратен осъвременен уред, също орбитален – “Чанг’e 2 ”. Двата галактически апарата изследваха Луната като изкуствени спътници и през това време заснемаха детайлно терена, с цел да могат въз основата на тези фотоси китайските учени да подберат уместно място за приземяване на идващия галактически уред – “Чанг’e 3 ”.

Мисията за 2013 година планува кацане на “Чанг’e 3 ” в лунния район Синус Иридиум, голяма низина, запълнена със застинала базалтова лава. Общата дълготрайност на задачата на повърхността се планува да е три месеца.

Един от най-интересните обстоятелства към лунохода, който ще бъде доставен от спускаемия уред, е че той ще бъде захранван от нуклеарна батерия – също както и актуалния марсоход на НАСА “Кюриозити ”, който изследва повърхността на Марс от август тази година. Луноходът ще може да предава видео в действително време, снабден е с радар и ще може да проучва почвата на Луната.

И един извънредно забавен факт – спускаемият уред на “Чанг’e 3 ” ще бъде оборудван с телескоп и ултравиолетова камера. Ако задачата премине сполучливо, “Чанг’e 3 ” ще се трансформира в първата обсерватория на Луната!!!

През 2013 година Китай ще изстреля и астронавти, които ще летят до дребния галактически модул “Тянгонг-1 ” в околоземна орбита. Страната неведнъж е намеквала, че една от крайните цели на разрастващата й се галактическа стратегия e изпращане на човек на повърхността на Луната. Китай обаче към момента не се ангажира със периоди по кое време пилотираната задача до Луната би била допустима.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР