Безопасно пътуване може да не звучи като оксиморон. © Reuters

...
Безопасно пътуване може да не звучи като оксиморон. © Reuters
Коментари Харесай

Как Литва намали жертвите по пътищата

" Безопасно пътешестване " може да не звучи като оксиморон.

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
- Балтийската страна намалява броя на смъртните случаи по пътищата с по над 22% годишно.

- Намаляването на злополуките по пътя не изисква толкоз да се влагат пари, а по-скоро време и старания, с цел да се сътвори смислена организация на придвижването и да се постановат работещи наказания. Още по тематиката
ДАНС и КФН влязоха на инспекции в четири български застрахователя

Целта е да се ревизира ще устоят ли финансово на огромните заплащания по вреди в чужбина
10 окт 2018
Нови инспекции и митинги поради пътя край Своге. Въпросите остават

Областният шеф на Софийска област изиска да поеме контрола върху републиканските пътища
28 авг 2018 Една от главните ограничения на литовското държавно управление е разширение на зоните с оптималната скорост на придвижване 30 км/ч, по-специално в централните градски елементи. " Литовските пътища са най-опасните в Европа " - това е заглавие от в. Baltic Times от юли 2008 година Статията изяснява, че предходната година 739 литовци са били убити при пътни произшествия, което значи 21.9 смъртни случая на 100 000 души. Ако това равнище на смъртност бъде съотнесено към популацията на Франция да вземем за пример, би означавало 17 500 французи да умират годишно на пътя. Проблемът е толкоз сериозен, че Литовският статистически институт показва рисковите пътища като една от аргументите за изкривеното съответствие мъже - дами във Вилнюс (жените са с 20% повече), а специалистите показват като аргументи за множеството произшествия превишената скорост и използването на алкохол.

Десет години по-късно Литва е " първенец " в Европейската стратегия за сигурност по пътищата (RSAP), в която са включени 32 страни (ЕС-28 дружно с Норвегия, Сърбия, Швейцария и Израел). За 2016 година балтийската страна е първенец по понижаване на броя на смъртните случаи по пътищата с 22.3% по отношение на миналата година. В последния отчет на RSAP Литва още веднъж е измежду водачите (със спад от 21.9% през 2017 спрямо 2016), въпреки да е отстъпила първата позиция на прилежаща Естония (32.4%).

Добрият образец

Как единствено за едно десетилетие Латвия съумя да се трансформира от страната с най-смъртоносни пътища в водач в Европейски Съюз по понижаване на броя на починалите при пътни произшествия? До един миг обстановката в Литва доста припомня тази в България - през 90-те икономическият напредък (и оттова - увеличението броя на колите), комбиниран със слаб надзор и недоразвита пътна мрежа, прави балтийската страна рискова за шофиране. Това се трансформира фрапантно от 2007 година насам и в този момент Литва е една от трите страни в Европейски Съюз, които към този момент са постигнали предварително европейската цел за понижаване смъртността на пътя с 50% до 2020 спрямо равнищата от 2010 година Докато в България смъртността по пътищата продължава да е в пъти по-голяма от тази в останалите страни на Европейски Съюз с изключение единствено на Румъния.

Каква е литовската рецепта

В далечната 1999 година Литва слага своя антирекорд - тогава по пътищата на страната в произшествия умират общо 829 души. В момента трафикът е несравнимо по-натоварен, само че починалите са три пъти по-малко. Големият спад се случва през последните 10 години и в този момент Литва е измежду водачите в програмата на Европейски Съюз за понижаване броя на жертвите по пътищата Vision Zero. Амбициозната цел, която си слага тя, е за 0 жертви по пътищата до 2050 година

Самата Литва е даже още по-амбициозна. Преобръщането на наклонността в страната стартира през 2008 година с повдигане на санкциите за нарушение на разпоредбите на пътя и въвеждането на наказания като конфискуване на коли. Оттогава арсеналът от ограничения се уголемява и обгръща всички участници в придвижването (виж карето). През март министърът на превоза и известията Рокас Масюлис показа националната стратегия Vision Zero, която слага съответни цели като понижаване на случаите на превишена скорост с 20% до 2030 година, диалозите по мобилен телефон по време на придвижване и непоставянето на защитни колани - с 40%, а неизползването или неправилното изпозване на светлоотразители от пешеходци и велосипедисти - с 25%. Фокусът е тъкмо върху подобряването на сигурността на най-уязвимите участници в придвижването – пешеходците и велосипедистите.

Кампаниите оказват помощ

Преди близо 15 години Франция залага на в действителност нападателните акции за сигурност на пътищата. Тя стига до такава степен, че жандармерията опъва шатри на автомагистралата и приканва спрените с превишена скорост да влязат вътре и да гледат сурови фрагменти от произшествия. Френската акция включва и злокобни билбордове, които пропагандират неща като спазването на преимуществото на пешеходците и носенето на защитен колан. Литва също залага на този метод и организира продължителни акции за сигурност на пътя, подкрепени от голям брой събития и с огромно медийно покритие.

Може и още

Според министър Масюлис ключът към триумфа за намаляването на броя на жертвите по пътищата са дейното образование за сигурност по пътищата, усъвършенстваната улична инфраструктура, безвредните транспортни средства и по-тясното съдействие сред всички в търсенето на обща цел - безвреден трафик по пътищата и улиците на страната.

Изводът е, че намаляването на злополуките по пътя не изисква толкоз да се влагат пари, а по-скоро време и старания, с цел да се сътвори смислена организация на придвижването и дейно налагане на наказания. По данни на Европейската комисия всяка страна губи сред 1 и 2% от своя Брутният вътрешен продукт поради пътнотранспортни катастрофи. Толкова са вредите за здравно и обществено обслужване, инвалидни пенсии, повреден автопарк, развалена инфраструктура. С доста по-малко, само че мъдро ориентирани вложения може да се избави животът на стотици хора и да се направи пътуването по пътищата такова, каквото би трябвало да бъде - относително умерено напредване от точка А до точка Б, а не рискована битка за оцеляване. Четири ограничения, с които Литва понижи броя на починалите
1. Масово инсталиране на камери с радари. Такива са сложени на всеки 5 километра от литовската част на така наречен автомагистрала " Виа Балтика ". След монтирането им броят на санкционираните за превишена скорост понижава съвсем на половина.

2. Разширяване на зоните с оптималната скорост на придвижване от 30 км/ч, по-специално в централните градски елементи, наоколо до детски градини и учебни заведения, както и тук-там с по-висока концетрация на пешеходен трафик.

3. Модернизиране на пешеходните пътеки, както и въвеждане на други инженерни уреди за сигурност като специфични острови на платното за придвижване и така нататък

4. Инсталиране на така наречен устройства alcolocs, които обездвижват автомобила при определяне на несъмнено количество алкохол в кръвта на лидера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР