Безналичните разплащания продължават своята възходяща тенденция, това показват последните данни

...
Безналичните разплащания продължават своята възходяща тенденция, това показват последните данни
Коментари Харесай

Плащаме повече сметки и покупки онлайн с карта

Безналичните разплащания не престават своята възходяща наклонност, това демонстрират последните данни на Пощенска банка за потребителските привички при извършване на покупки през 2022 година

Хората от ден на ден избират да употребяват картите си при заплащане на артикули и услуги, вместо пари в брой, като делът на покупките по отношение на тегленията на пари в брой с дебитни карти се усилва с 14%.

През последните 12 месеца общият размер на онлайн покупките, които клиентите на кредитната институция са направили със своите дебитни и кредитни карти, бележи впечатляващ растеж от 40%.

Данните сочат още, че вследствие на дейния обществен живот и желанието за повече занимания след пандемията, клиентите са употребявали още по-интензивно своите кредитни карти за развлечения, визити в заведения за хранене и други занимания през свободното време – делът на тези заплащания се усилва с 23% по отношение на 2021 година През 2022 година размерът на покупките, направени с цифровизирана в мобилния портфейл дебитна или кредитна карта, доближава 80 млн. лв..

Използването на кредитни карти става все по-популярно измежду потребителите освен поради удобството, бързината и сигурността, само че и с помощта на множеството спомагателни преимущества, които носят на притежателите си, разясняват от банката.

Данните от разбора означават растеж от 41% при размера покупки с дебитни и кредитни карти, което демонстрира, че потребителите правят оценка високо преимуществата и сигурността на разплащанията с карти, както и целенасочените начинания, които институцията осъществя за поощряване потреблението им – отстъпки при избрани търговци, разсрочване на покупки и регулярни акции с атрактивни награди. Чувствително нараства и делът на цената на покупките в чужбина с кредитни карти, като нарастването е съвсем 80% на годишна база и делът им доближава 36%.

Друг факт от статистиката на кредитната институция е, че покупките, направени в огромните вериги супермаркети и хранителни магазини, резервират максимален дял в общия размер покупки с карти, като за 2022 година той е 30%.

Какви благоприятни условия ви дава една кредитна карта

Особено интензивно клиентите на банката са употребявали своите карти и тук-там, на които са имали опция да се забавляват и да прекарват прелестно свободното си време, посещавайки заведения за хранене, заведения и питейни заведения, като делът на броя преводи в тези обекти нараства от 10% на 12% при дебитни карти и надлежно от 13% на 16% при кредитни карти по отношение на данните за 2021 година
 
 Пощенска банка Пощенска банка
Затвърждава се наклонността потребителите все по-често да употребяват своите дебитни и кредитни карти при заплащането на битовите си сметки онлайн.

Анализът на банката регистрира още, че междинната възраст на клиентите, пазаруващи онлайн, е 40 години, като 52% от потребителите са мъже, а 48% са дами. Голяма част от картодържателите, които употребяват най-активно своите карти за разплащания, са съсредоточени най-вече в огромните градове, както следва – София с 49%, Пловдив със 7%, Варна със 7%, Бургас с 4% и Русе с 2%.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР