Безхаберието на властта продължава да лъщи и в разгара на

...
Безхаберието на властта продължава да лъщи и в разгара на
Коментари Харесай

Пореден министър обеща: цената на водата в Перник няма да се вдига

Безхаберието на властта продължава да лъщи и в разгара на водната рецесия в региона на Перник. Днес още един министър - на стопанската система, даде обещание, че цените за хората, осъдени с режим на водата, няма да се усилват. Още в средата на декември и министърката на районното развиване Петя Аврамова твърдеше същото.

Междувременно Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цените на 24 ВиК сдружения в цялата страна, в това число и в Перник. Според решението на КЕВР, взето още на 23 декември,  от 1 януари водата за перничани, доколкото я има, ще се таксува с 3.7% по-скъпо. Друг документ, който " черно на бяло " да стопира повишаването, и до момента няма. Следователно новата цена към този момент е в мощ.

Според изказване на министърът на стопанската система Емил Караниколов отпреди часове обаче промяна в таксуването няма да има. Той заяви, че утре ВиК Перник щяло да " излезе със мнение ", че няма да подпише повишаването на цената на водата. Какви са тези " мнения " - при влезнало в действие решение на водния регулатор - Караниколов не посочи.  

Преди половин месец районният министър Петя Аврамова изясни, че като съсобственик във ВиК Перник страната щяла да блокира нарастването. " Да определи цената на водата е законово право на КЕВР,  само че решението би трябвало да се вкара след общо заседание на съдружниците във ВиК Перник, където страната има 51%, и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще гласоподава срещу, изясни Аврамова. Гражданите на Перник да не се тормозят, прокуристът на ВиК Перник няма да вдигне цената, увери още тя.

До момента няма информация за извършено общо заседание на водното сдружение и за наложено " несъгласие " на повишаването.

Междувременно се чуха пояснения, че цените, които КЕВР утвърждава,  били единствено " пределни ", а след това всяко ВиК сдружението можело да реши дали да ги ползва такива или да ги смали. Подобна трактовка е неуместно, защото нормално ВиК компаниите " със зъби и нокти " се борят да потвърдят увеличени разноски и по-високи цени и няма логичност след това сами да си орязват мъчно постигнатото покачване.  

Остава неразбираемо и за какво първо ВиК Перник със съсобственик Министерство на регионалното развитие е желало вдигане на цените пред КЕВР, вследствие на което още на 23 декември повишаването е утвърдено, а в този момент същото Министерство на регионалното развитие желае да блокира новата цена. И за какво " мораториумът ", за който министрите приказват, още не е завършен с решение, взето транспарантно и по законен метод.

Още по-неясно е за какво в разгара на водната рецесия в Перник главен представител на държавното управление по тематиката е министърът на стопанската система, а не са въпросната Петя Аврамова и министърът на водите Нено Димов, които носят директна отговорност за положението на язовирите и ВиК инфаструктурата в страната. 

Този безпорядък в думите, реакциите и решенията на ръководещите изяснява за какво се стигна до жестокия воден режим в Перник. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР