Безчет лечебни извори бликат на българска територия, много от тях

...
Безчет лечебни извори бликат на българска територия, много от тях
Коментари Харесай

Тайно изворче, скрито в сърцето на България, лекува очи и безчет болести

Безчет лечебни извори бликат на българска територия, доста от тях се намират в дребни параклиси и едва известни храмове, надалеч от утъпканите туристически направления. Други аязма са забравени в разрушени църкви и за тях си спомнят малко на брой от по-възрастните поданици на съответния регион.

Лековито аязмо, което оказва помощ за доста заболявания, се намира в сърцето на България. Всеки, измъчен от болка, отива там и се връща изцяло оздравял.

Всеки е чувал за вълшебното изворче, което може да ни изцери от всички заболявания и болежки. И колкото и необикновено и митологично да звучат тези истории, се оказва, че аязмото е действително съществуващо, съобщава BG Voice.

Лечебният извор се намира на прикрито място

Местните поданици настояват, че водата е заредена с огромна мощ и може да избави хората от съществени болести.

Става въпрос за изворчето, намиращо се покрай село Вардун, Търговище. Изследванията са посочили, че водата, която тече от двата чучура, не е минерална. Въпреки това локалните я пият, с цел да се излекуват от голям брой болести.

Вярва се, че лековитата вода може да се оправи с всички стомашни и бъбречни проблеми. Изворчето до нея пък лекувало очни заболявания. За да се избавите от всички болести на очите, е нужно единствено да измиете очите си.

Двата извора в региона имат антична история

Легендата споделя, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което значи солен извор. То представлявало мочур, от който преди стотици години единствено животните пиели вода. С времето пастирите забелязали, че животните освен я избират, само че и болните от тях оздравели. Тогава те също почнали да пият от извора. И чудото скоро се случило – всеки, който пиел от извора, се почувствал по-здрав, а всеки болен излекуван.

Години по-късно, евентуално при започване на предишния век, чобанинът Ради Карапетков, благодарение на няколко свои съселяни, съградил огромна каменна чешма. По-късно хората от околните села създали по-голяма каменна чешма, от която през днешния ден текат два чучура чудодейна лечебна вода.

От там минават хиляди хора от близо и надалеч. Около изворчетата непрестанно кипи живот и има народ, който цялостни туби от лековитата вода.

Хората назовават лечебното аязмо Лековито изворче. Убедени, че водата в действителност лекува, те желаят изворът публично да бъде разгласен за лековит. Списъкът е изцерени хора пораства всеки ден, което трансформира мястото във все по-често издирван и посещаван феномен.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР