Без зелен сертификат или тест за ковид, но задължително с

...
Без зелен сертификат или тест за ковид, но задължително с
Коментари Харесай

Гласуваме без сертификат и тест в неделя, 3 машини топят опа...

Без зелен документ или тест за коронавирус, само че наложително с маски. Това е условието за всички, които в неделя ще отидат да гласоподават за президент и парламент. Същите условия важат и за членовете на районните и секционните комисии.

Достъпът е свободен, само че в постройката е наложително спазването на отдалеченост, припомнят ръководителите на 16-а и 17-а Районна изборна комисия (РИК) Ивайло Василев и Дарина Тодорова. Над 600 000 са гласоподавателите в Пловдив и региона, близо 8500 членове са назначени в комисиите.

Противоепидемичните ограничения са същите, каквито бяха въведени и на предходните два вота на 4 април и 11 юли. Единствената основна смяна е, че този път изборите са 2 в 1, което удължава времето на гласоподаване с две -три минути.

Близо 1000 секции ще обслужват гласоподавателите в Пловдив и региона

За хора с тежки увреждания по традиция са основани мобилни секции. В града те са четири, които ще разнасят урните по домовете в шестте региона, в региона - 10. Избори ще се организират също по този начин в лечебните заведения, в случай че във всяко от тях има минимум 10 заявки, в следствения арест и в пандиза.

Повечето от секциите, където по данните на ГРАО гласоподавателите са повече от 300, ще бъдат оборудвани с по една и две машини, само че до през вчерашния ден РИК-овете нямаха информация какъв брой устройства ще получат.

В региона от общо 522 стационарни секции единствено в 80 ще се гласоподава с хартиени бюлетини, в останалите ще има по една и две машини, сподели Дарина Тодорова. В Пловдив на 11 юли хартиени бюлетини имаше единствено в няколко секции. По думите на Ивайло Василев, този път за секции с най-висока изборна интензивност, записана на последните избори, са декларирани даже по три машини, с цел да не се натрупа опашка. Най-много искащи да упражнят правото си на глас имаше в регионите „ Централен”, „ Южен” и „ Тракия”.

Последните избори убедиха много хора, че

машинният избор е по-лесен от класическия

както за жителите, по този начин и за членовете на секционните комисии. Важно е обаче гласуващите да са наясно с разпоредбите и по какъв начин да боравят с техниката.

Въпреки че изборите са 2 в 1, гласуваме с една смарткарта. След като се сложи в машината с чипа нагоре, както вършим на банкомат, на екрана се появява надпис „ Посочете в кои избори ще гласувате” с три карета. Първото каре дава опция да гласуваме и за двата избора ​- президентска двойка и народни представители, второто ​- единствено за президент и вицепрезидент, третото каре - единствено за депутати.

Избираме вид по избор и натискаме бутона с надпис „ Потвърждавам”. Ако сме решили да участваме и в двата вота, следва бюлетината с претендентите за президент и вицепрезидент. Кликваме в карето с номера и имената на желаната двойка и в случай че на първата страница ги няма, прекосяваме към идната страница. Кандидатите за „ Дондуков” 2 са 23.

Не бързайте да изтеглите картата, в случай че желаете да гласувате и за народни представители

След избора на президент машината ще ви отвори бюлетината с номерата и названията на партиите и обединенията, регистрирани в ЦИК. Те са 27 и са изписани на няколко страници. Преференциалният избор се отбелязва в кръгче от дясната страна и стартира от 101.

Изчакваме машината да ни издаде две или една квитанция според от вота, които се пускат в урната. Картата се връща в СИК. И при двата избора се дава опция за промяна, само че единствено в случай че не сме завършили с гласуването.

Според членовете на РИК-овете много гласоподаватели пробваха машините, въпреки и без имената на претендентите. В Пловдив бяха доставени 8 устройства, в региона - 17, или по едно за всяка община.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР