Без вратовръзка в офиса, климатици на охлаждане до 25 градуса

...
Без вратовръзка в офиса, климатици на охлаждане до 25 градуса
Коментари Харесай

Какви драстични мерки предприеха някои европейски държави, за да пестят ток?

Без вратовръзка в офиса, климатици на изстудяване до 25 градуса и бързи душове. Тези ограничения бяха въведени от доста страни-членки на Европейския съюз. Целта е да се спести сила и да се понижи потреблението на газ с 15%. На този декор единствено България и Словения не са подготвени с проект за спестовност на ток.

В Испания министър председателят Педро Санчес прикани хората да не носят вратовръзки, с цел да понижат използването на климатик в горещините. „ Аз не нося вратовръзка. Всички можем да спестим енергия”, сподели образно Санчес.

Германия взе решение да се изключи осветлението в публични и исторически здания през нощта. Призивът към хората е да взимат кратни и бързи душове. А в огромна част от Франция е наложително вратите на магазините да бъдат затворени, в случай че вътре работи климатик. Глобата е 750 евро.

У нас, без страната да му го споделя, Атанас Белинов самичък е взел решение по какъв начин да пести сила. Собственик е на магазин за бои.

Охлажда помещението с климатик, само че температурата не пада под 25 градуса, какъвто е и апелът на Брюксел. „ За нас е задоволително тука. Нашият магазин не е толкоз огромен. Като се наложи да излезем, да не получим топлинен удар “, добави Атанас.

В заведението, в което работи Звезда Гълъбова, климатиците поддържат температура от 22 градуса. „ Аз съм „ за “ да се пести сила, само че тогава когато температура е малко по-ниска на открито. На 40 градуса няма по какъв начин “.

Според специалисти проектът на Брюксел за икономисване на сила би трябвало да остане целесъобразен, а не наложителен.

Васил Начев разяснява: „ В Западна Европа множеството от енергоемките места, в това число и битовите консуматори, могат да бъдат проследявани. Има сходна система за надзор. Докато в Източна Европа няма такова нещо “.

Други считат, че високите цени на електро и топлоенергията сами ще принудят хората да пестят. А България елементарно щяла да понижи потреблението на газ с 15 %.

Проф. Валентин Колев разяснява: „ В България това ще бъде натурален процес… допускам, че доста хора ще премислят потреблението си и то ще падне от единствено себе си “.

Съществуват и няколко златни правила, с които елементарно можем да плащаме доста по-ниски сметки даже през лятото. Инж. Александър Станков поучава: „ Да си изгасите осветлението в кухнята или хола, в който сега не пребивавате, да не забравяме работещи уреди, да не смъкваме под 25 градуса температурата на помещението”.

И да не забравяме за дребните потребители, които също товарят сметките ни - като непрекъснато включените в контакта зарядни устройства.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР