Без съмнение Холокостът е едно от най-мрачните събития в човешката

...
Без съмнение Холокостът е едно от най-мрачните събития в човешката
Коментари Харесай

Издават мемоарите на спасителя на Димитър Пешев

Без подозрение Холокостът е едно от най-мрачните събития в човешката история. И въпреки в разгара на Втората международна война, ориста на милиони почтени хора да наподобява обречена, народът на една от страните съдружници на Нацистка Германия съумява да отбрани своите евреи. В началото на 40-те години в България се заражда впечатляващо по мащабите си публично придвижване в отбрана на сънародниците ни, застрашени от депортиране в лагерите на гибелта.

Общите старания на авторитетни духовници от Българската православна черква, на представители на политическия хайлайф, само че най-много – на елементарните жители, се увенчават с триумф и хиляди животи биват избавени от хватката на Хитлер.
Сред личностите, имащи съществена заслуга за тази доблестна постъпка, е Димитър Пешев – една от добре познатите политически фигури на междувоенния интервал.

Юрист по специалност, Пешев заема редица виновни постове. Той е депутат, министър на правораздаването и подпредседател на Народното събрание. През годините се отличава като политик със независима, безапелационна, а на моменти и „ неуместна “ позиция.

Именно поради рецензията си към избрани дейности на ръководещите отпреди 9 септември 1944 година Пешев нееднократно попада в политическа изолираност. Съдбата е още по-неблагосклонна към него, когато новата власт го изправя пред Народния съд с обвинявания за фашистка активност и антисемитизъм.

Това описват от съдружие „ Българска история “, които преди броени дни издадоха спомените на Димитър Пешев. Автобиографията на спасителя на българските евреи излиза едвам за повторно – шестнайсет години след първото си издание.

От издателството допълват, че в книгата не намират място сензации, скандални изказвания или украсени истории. Вместо това тя предлага един изчерпателен и здравомислещ взор върху протичащото се в страната от гледната точка на човек, борил се за одобряването на парламентаризма и правовия ред – нещо по този начин значимо и в днешни дни, споделят от сдружението.

Заглавието ще бъде налично на литературния пазар в края на актуалната седмица.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР