Без какво не може новогодишната трапеза? Ако питате чревоугодниците, отговорите

...
Без какво не може новогодишната трапеза? Ако питате чревоугодниците, отговорите
Коментари Харесай

Българска класика: сармички, пържоли и туршия

Без какво не може новогодишната софра? Ако питате чревоугодниците, отговорите ще се въртят към зелеви сармички, свински пържолки, саралия и баница с шансове плюс още 20-30 ястия. Ако зададете същия въпрос на по-изискани хора, ще ви отговорят " класно алено вино, камина... " и отново сармички, пържоли и баница. Истината е, че празниците в България все се въртят към отрупана маса. Като прибавите щипка оптимизъм и положително въодушевление, трапезата става същинска и в двата случая!

Важно е да знаете, че с цел да опитате баницата с шансове, би трябвало да изчакате настъпването на новата година. Традицията повелява мъжът в къщата да завърти тавата три пъти и всеки член от фамилията да вземе парчето, което се падне против него. Докато стопанинът върти баницата, я назовава на Бог Отец, Бог Син и Бог Свети дух. Първото парче наложително е за Богородица. Старите домакини прекадяват празничната софра с тамян. Вярва се, че той освен освещава блюдата, само че и защищава къщата от уроки, зли орисници и вещици.

Зелевите сармички може да са огромни, дребни, варени или задушени в гърне. Висшият пилотаж са така наречен асеновградски сарми, които са по-миниатюрни от половината на показалец. Безспорно стават доста вкусни, само че свиването им лишава часове наред. Приготвянето на пържолите обаче няма да спъне нито една стопанка, даже и начинаеща. Рецепти доста и все стават вкусни. Класиката за Нова година си остава пържоли с гъби или гъбен сос.

А в този момент попитайте някой японец по какъв начин си показва новогодишната софра. В далечната страна вечерята на 31 декември не минава без студени предястия, които са знак на триумф. Варената риба дава обещание успокоение, бобът - здраве, а хайверът - благополучие в дома.

Във Франция пък на масата участва наложително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене и шампанско.

В Австрия съществува вярване, че на коледната и новогодишната софра не би трябвало да има печена птица, защото по този начин ще отлети и щастието. Добрата вест за австрийците е, че никой нищо не споделя за печеното прасенце. Австрийците имат вяра, че на масата би трябвало да има свеж самун, който символизира обединяването в фамилията. В Испания и Португалия тъкмо в среднощ на Нова година напълно алегорично се изяждат дванадесет зърна грозде.

= Само за моми и ергени =

Старите българи вярвали, че в случай че мома и ерген сложат първото парче от новогодишната баница под възглавницата си, ще сънуват бъдещите си половинки. Историята обаче мълчи за действителни доказателства за мистичната мощ на новогодишната баница.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР